У Запоріжжі запрацював новий тролейбусний маршрут № 2

01.09.2020 15:09

Відтепер дістатися до Хортицького району з Бородинського мікрорайону можна тролейбусом. На цій ділянці дороги електротранспорт з'явився вперше. Запустити маршрут № 2 вдалося завдяки будівництву нової контактної мережі та придбанню тролейбусів з опцією автономного ходу, які долатимуть частину шляху у режимі автобуса – з опущеними струмоприймачами.

Тролейбусний маршрут №2 у години «пік» обслуговуватимуть три нових тролейбуси «Дніпро Т203» з автономним ходом, які рухатимуться з інтервалом у 40 хв, а вже у денний час - два, з одногодинною перервою.

Рух тролейбусів стартує від зупинки «Бородинський мкрн.» до зупинки «Магазин меблів» у Хортицькому районі й пролягає через вулиці Товариську, Професора Толока, Бородинську, Рельєфну, Щасливу, Дніпровське шосе, Істоміна, Хортицьке шосе, Новгородську, Василя Сергієнка, Героїв 93-ї бригади, проспект Ювілейний, а також у зворотному напрямку.

Частину шляху тролейбуси долатимуть завдяки енергетичному запасу акумуляторів, накопиченому під час руху зі штанговими струмоприймачами. Разом з тим, у районі вул. Істоміна було збудовано нову контактну мережу – прокладено 3,8 км дроту МФ-85. Вона потрібна для забезпечення електроживлення тролейбусу на цій ділянці шляху – через невеликий підйом на дорозі й рух нагору.

- Міський голова Володимир Буряк минулого місяця поставив завдання запустити муніципальний транспорт, який поєднає Бородинський мікрорайон з Хортицьким районом. Силами інженерів та особового складу підприємства «Запоріжелектротранс» був розроблений проєкт, приведені опори до ладу, - розповів генеральний директор КП «Запоріжелектротранс» Юрій Папач.

Загальна пасажиромісткість тролейбусу – 108 осіб, обладнаних у салоні місць для сидіння – 34. Згідно із Постановою Кабінету Міністрів, саме така кількість пасажирів дозволена для перевезень в умовах карантину. Вартість квитка складає 4 грн, для пільговиків проїзд безоплатний.

- Це той внесок від нашої виконавчої влади, від міського голови, якого люди чекали майже 30 років. Це перший соціальний маршрут, який нарешті з’єднав Бородинський мікрорайон з Хортицьким районом. Він буде курсувати постійно. Для цього було прокладено й введено в експлуатацію контактну мережу, тобто все було підготовлено для того, щоб за цим маршрутом курсували нові тролейбуси з автономним ходом. Саме вони і дали нам змогу втілити наш проєкт у життя, - зазначив начальник управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради Олександр Власюк.

Новий маршрут має значно простити життя городян й розвантажити пасажиропотік. Так, попит за цим напрямком нині чималий. Як розповіла одна з перших пасажирок Ірина Миколаївна, до Хортицького району у справах їй доводиться їздити часто – переважно на закупи та до поліклініки. Мешкає жінка у районі Нікопольського повороту.

- На Правому березі у мене мешкають родичі, тож їжджу туди, аби їх навідати. Раніше діставалася, як доведеться, бо 49-ий маршрут практично завжди переповнений і дуже складно втиснутися, а коли руки обтяжені торбами - і поготів. Тож, зараз втішаюся відкриттям нового маршруту, це дійсно довгоочікувана подія, - додала Ірина Миколаївна.

Нагадаємо, останні кілька років у Запоріжжі успішно розвивається транспортна інфраструктура. Придбано 95 великих автобусів, 16 тролейбусів, у тому числі з автономним ходом. Реалізується програма «Запорізький трамвай». Відкрито 10 нових маршрутів з великими комунальними автобусами, новий тролейбусний маршрут №1 між центром міста та островом Хортиця.