На запорізьких пляжах дозволять купатися

03.09.2020 15:50

З завтрашнього дня запорізькі пляжі відкриті для купання. За висновками фахівців, перевищень гранично-допустимих норм за санітрано-хімічними показниками у Дніпрі на пляжах немає.

Нагадаємо, цими вихідними у річці Дніпро спеціалісти міської рятувальної служби виявили пляму невідомої речовини. Було проведене термінове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За результатами засідання було підготовлене звернення до екологічної лабораторії щодо проведення проб води. На період вивчення цієї ситуації купання на міських пляжах було обмежене, про що повідомлялось відпочиваючим.

Сьогодні відбулось чергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому були заслухані результати досліджень проб води річки Дніпро на пляжах «Правобережний» та «Центральний».

Як розповів радник міського голови Валерій Еделєв, в день, коли була виявлена пляма, були взяті проби безпосередньо всередині плями. Було зафіксовано перевищення сумішей та хімічних елементів в 3-3,5 рази від допустимих норм. Наступного дня були відібрані проби води на міських пляжах для перевірки впливу. Вони показали перевищення в 1,5 – 2 рази.

- Сьогодні були взяті повторні проби. За висновком лабораторії ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», перевищень гранично-допустимих концентрацій не виявлено, - зазначив Валерій Еделєв.

За результатами досліджень члени комісії прийняли рішення скасувати встановлені обмеження щодо купання на міських пляжах.

Нагадаємо, за дорученням міського голови Володимира Буряка підготовлені звернення до прокуратури, екологічної інспекції, Держпродспоживслужби з вимогою встановити джерело забруднення та його місцезнаходження, а також притягнути винних до відповідальності.