Володимир Буряк вимагає від підприємств встановити обладнання для постійного контролю за станом викидів

09.09.2020 15:35

Розробка промисловими підприємствами реальних заходів для покращення стану навколишнього середовища у Запоріжжі. У першу чергу повітря. Встановлення на підприємствах, на всіх основних стаціонарних джерелах забруднення, приладів автоматичного контролю за станом викидів. Забезпечення постійної роботи очисного обладнання на підприємствах, у тому числі у вихідні дні. Саме такі вимоги сьогодні висунув міський голова Володимир Буряк керівництву запорізьких промислових підприємств.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк зустрівся з представниками промислових підприємств Запоріжжя. Головна тема обговорення – шляхи покращення стану навколишнього середовища. У першу чергу стану атмосферного повітря. Адже саме це питання турбує як міську владу, так і запоріжців.

- Запросив вас сьогодні для діалогу. Обговорити, що було зроблено, а що ще необхідно зробити найближчими роками. З одного боку деякі результати є. У тому числі й завдяки реалізації меморандуму, який місто підписало з промисловими підприємствами. З іншого боку запоріжці скаржаться на стан атмосферного повітря. Наприклад, багато скарг надходить щодо Абразивного комбінату. Сам живу на проспекті, мені набридло постійно витирати пил з підвіконня, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що у Запоріжжі реалізується низка програм, спрямованих на покращення екології. Є програми стосовно озеленення, боротьби з амброзією.

- Як приклад, ситуація з амброзією. За кілька років багато зробили у цьому напрямку. Разом з тим в області, у прилеглих до міста районах, нічого не робиться. Пилок амброзії з вітром потрапляє до міста. Від цього страждає здоров’я запоріжців, - наголосив Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що у Запоріжжі кілька років реалізується Меморандум про покращення стану навколишнього середовища. Підприємства за свої кошти дійсно багато зробили, що дозволило зменшити обсяги викидів. У той же час потрібно йти далі. Міська влада запропонувала підписати Угоду, розраховану на 5 років, щоб продовжити цю роботу.

- Мене, як міського голову Запоріжжя, хвилює стан атмосферного повітря у місті, так само як і запоріжців. Кожного дня мені кладуть на стіл результати відповідних досліджень. На даний момент кожне з підприємств подало свої пропозиції до нової Угоди. Однак фактично там немає жодних реальних програм, спрямованих на зниження викидів шкідливих речовин, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що пропонує промисловим підприємствам протягом двох тижнів розробити реальні заходи, які сприятимуть покращенню стану навколишнього середовища у місті. Зокрема міська влада вимагає включити встановлення на всіх основних стаціонарних джерелах забруднення на підприємствах приладів автоматичного контролю за рівнем викидів. Також місто вимагає постійної роботи очисного обладнання на підприємствах, у тому числі у вихідні дні.

- Тут прозвучали зауваження, що у промислових підприємств відсутні кошти для встановлення приладів автоматичного контролю, це дорого. З цього приводу можна зауважити, що кожне працююче підприємство має прибутки, інша справа куди вони витрачаються, - сказав Володимир Буряк.

На основі пропозицій міської влади та промислових підприємств буде розроблено Угоду про спільні дії з метою покращення стану навколишнього середовища у Запоріжжі. Документ планується підписати вже цього року.

- Зрозуміло, що сьогодні у міста фактично відсутні законодавчі механізми впливу на ці питання. Неодноразово звертався з цього приводу до народних депутатів як нового, так і попереднього скликань. Результатів поки немає. Однак ми всі з вами живемо в одному місті, тому спільно повинні вирішувати такі питання, - підкреслив Володимир Буряк.