У Запоріжжі завершується реконструкція скверу Піонерів

23.09.2020 16:25

На завершальному етапі реконструкція ще одного запорізького скверу. Більшість запорожців традиційно називають його сквером Піонерів. Розташований він в Олександрівському районі, біля зупинки "Вулиця Базарна". Головна мета - створити ще одне місце для комфортного відпочинку містян.

Територія скверу багато років перебувала в занедбаному стані, хоча в 50-ті роки минулого століття була однією з «родзинок» Запоріжжя. Головна прикраса скверу - скульптурна композиція - за роки була практично зруйнована.

Ідею реконструкції скверу підтримали самі запоріжці. Це підтвердили результати опитування, яке проводилося серед жителів Олександрівського району. Нагадаємо, в 2018 році була завершена реконструкція Театрального скверу, який розташований неподалік скверу Піонерів. У травні 2019 року було проведено опитування громадян. Більшість з тисячі опитаних висловилися за те, що наступним необхідно реконструювати сквер Піонерів.

Виходячи з цього, за дорученням міського голови Володимира Буряка, з бюджету міста виділили близько 17 млн грн на проведення робіт. Активна фаза реконструкції почалася цієї весни. Тепер же підрядники та представники профільних міських служб відзвітували про зроблене і терміни завершення реконструкції.

- Реконструкція йде згідно з графіком. Ми вже завершили укладання тротуарної плитки, встановлення лавок та вуличних ліхтарів. Також висадили зелені насадження та газони, залишилося тільки оформити клумби біля скульптурної композиції. З приводу самої композиції - вже встановили першу пару фігур з п'яти. Решта зараз у процесі доопрацювання, і вже через тиждень теж будуть встановлені, - розповів головний інженер фірми генерального підрядника Віктор Ніколаєвський.

За словами підрядників, скульптурний ансамбль буде точно відповідати оригіналу 1953 року. На постаменті будуть п'ять пар фігурок, які символізують єдність п'яти континентів. У вечірній час скульптури будуть підсвічуватися - для цього вже встановлено спеціальне обладнання. Також після закінчення монтажу навколо скульптур висадять квіти й чагарники.

- Ми робимо все можливе, щоб на початку жовтня сквер повністю був готовий до відвідування. Надалі спільно з поліцією будемо посилено стежити за чистотою і порядком у сквері. Будуть встановлені камери спостереження в рамках програми «Безпечне місто». Все це дозволить захистити сквер від вандалів і, до того ж, запоріжцям тут теж буде дуже безпечно, - розповів голова Олександрівської райадміністрації Валерій Мостовий.

Ще однією фішкою скверу Піонерів стане археологічна знахідка, яка була виявлена під час реставраційних робіт. Це сходи до лавок Нижнього Гостиного ряду торгових рядів, який знаходився по вул. Поштовій. Ця знахідка 1873 року побудови. Тут завершуються роботи, які дозволять встановити над пам'яткою спеціальне скло. Всі бажаючі зможуть побачити її з оглядового майданчика, який також облаштують.