На випробування вийшов черговий трамвай запорізького виробництва

05.10.2020 13:30

У Запоріжжі розпочалися випробування чергового трамваю запорізького виробництва. Це вже 12 трамвай, зібраний на базі комунального підприємства «Запоріжелектротранс». Вже за кілька днів він розпочне перевозити пасажирів. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду з питань продовження реалізації програми «Запорізький трамвай».

З 2017 року у Запоріжжі продовжується реалізація програми міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай». Вона включає збирання запорізьких трамваїв, придбання європейських трамвайних вагонів, капітальний ремонт рухомого складу. За цей час було оновлено близько 70% трамваїв. Зокрема придбано 13 європейських трамвайних вагонів. На лінію для випробувань вийшов 12-й трамвай запорізького виробництва, вже другий цього року. Міський голова Володимир Буряк проконтролював сьогодні продовження реалізації програми «Запорізький трамвай».

- Це дванадцятий трамвай запорізького виробництва, вже розпочинаються його випробування. Це другий трамвай, зібраний цього року. Триває збирання третього. У жовтні повинен надійти четвертий кузов. Тобто можна сказати, що програма «Запорізький трамвай» у 2020 році буде виконана у повному обсязі. Буде виготовлено чотири запорізьких трамваї, - сказав Володимир Буряк.

Таким чином вже цього року у Запоріжжі буде 14 запорізьких трамваїв. Чотири з них будуть виготовлені цього року. Нагадаємо, вони відрізнятимуться від попередніх десяти як зовнішнім виглядом, так і зсередини. Змінено дизайн вагону, обшивку салону та кабіну водія. Встановлено більш сучасну систему опалення та освітлення.

- На останній сесії ми також виділили кошти для того, щоб розпочати процедуру закупівлі ще 12 європейських трамваїв. Їх планується придбати наступного року. У результаті нам залишиться оновити ще 8 трамвайних вагонів, щоб повністю завершити заміну та капітальний ремонт діючого рухомого складу трамваїв, - наголосив Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що завершується також встановлення систем безконтактної оплати проїзду у комунальному громадському транспорті. Це стосується не лише трамваїв, а й автобусів, тролейбусів. Володимир Буряк також подякував за роботу, вручив Почесні грамоти працівникам «Запоріжелектротрансу», які облаштували нову тролейбусну контактну мережу на вул. Істоміна. Це дозволило забезпечити роботу нового тролейбусного маршруту, який вперше з’єднав Бородінський мікрорайон з Хортицьким районом.

- Тролейбусний маршрут користується попитом. Це підтвердив перший місяць його роботи. У планах на наступний рік збільшення кількості тролейбусів на цьому маршруті, адже це дійсно необхідно, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, за кілька років у Запоріжжі оновили близько 150 одиниць комунального громадського транспорту. Придбано 13 європейських трамваїв, 16 тролейбусів, частина з них з автономним ходом. Зібрано вже 12 запорізьких трамваїв. Відкрито 10 нових автобусних маршрутів з великими автобусами, 2 нових тролейбусних маршрути.