У рамках проведення екологічного форуму Запоріжжя підписало дві важливі для міста Угоди

15.10.2020 12:45

У Запоріжжі розпочалося проведення IV екологічного форуму «Еко-форум-2020». Він проходитиме з 15 по 17 жовтня у виставковому центрі «Козак-Палац». Відкриття відбулося сьогодні зранку. Вже у перший день заходу Запорізька міська рада підписала два важливих документи у сфері екології та покращення стану навколишнього середовища. Зокрема місто приєдналося до європейської ініціативи «Угода мерів щодо клімату та енергії». Також міська влада підписала з промисловими підприємствами Угоду про спільні дії у сфері покращення стану довкілля у Запоріжжі.

Вже кілька років поспіль у Запоріжжі проводиться масштабний екологічний форум, який перетворився на потужний майданчик для діалогу між міською владою, промисловими підприємствами, громадськістю. Традиційно головними його організаторами є Запорізька міська рада та Запорізька торгово-промислова палата. Не став виключенням і цей рік.

ІV екологічний форум проходитиме з 15 по 17 жовтня у виставковому центрі «Козак-Палац». В умовах розповсюдження коронавірусної інфекції захід організовано з обмеженою кількістю учасників та дотриманням карантинних вимог. Однак від його проведення вирішили не відмовлятися, адже під час форуму планується розглянути багато важливих питань та підписати низку документів.

На початку заходу учасників форуму у режимі відео-зв’язку привітала заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук. Вона відзначила важливість проведення екофоруму та зупинилася на пріоритетах кліматичної політики України у найближчі роки.

На відкритті форуму відбулося приєднання Запоріжжя до європейської ініціативи «Угода мерів щодо клімату та енергії» та підписання відповідного документу. Зокрема згідно з ним Запоріжжя взяло на себе зобов’язання до 2030 року на 30% скоротити викиди вуглекислого газу.

- Хочу привітати Запоріжжя з підписанням цієї Угоди. Місто бере на себе добровільні зобов’язання, зокрема щодо скорочення викидів вуглекислого газу. Головне, що у Запоріжжя дійсно є план дій у цьому напрямку, - зазначив в.о. Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Костянтин Гура.

Перший заступник міського голови Сергій Мішок зазначив, що питання покращення екології, стану навколишнього середовища були та залишатимуться важливими як для міської влади так і для всіх запоріжців. Важливими етапами у цьому напрямку є підписання сьогодні Угоди з промисловими підприємствами, а також приєднання Запоріжжя до Угоди мерів.

- Впевнений, що це стане серйозним поштовхом для подальшого розвитку, для міста загалом. Запоріжжя повинно продовжувати рухатися у напрямку більш екологічного та комфортного для містян міста, - сказав Сергій Мішок.

Також пройшло підписання Угоди про спільні дії у сфері покращення стану довкілля у Запоріжжі між Запорізькою міською радою та промисловими підприємствами. Нагадаємо, кілька років у місті діяв відповідний Меморандум. У результаті підприємства виконали низку додаткових природоохоронних заходів, вклавши у це близько 1,2 мільярди гривень власних коштів. Зокрема це дозволило зменшити викиди шкідливих речовин у повітря на півтори тисячі тонн на рік. Однак строк дії цього документу завершився.

Під час зустрічі з представниками промислових підприємств міський голова Володимир Буряк запропонував чергову Угоду між Запорізькою міською радою та найбільшими промисловими підприємствами міста, розраховану на кілька років. Її мета – продовження спільної роботи над покращенням стану навколишнього середовища у місті. За результатами перемовин з міським головою підприємства подали пропозиції до документу на основі яких було підготовлено проєкт Угоди. Підписання документи відбулось сьогодні під час екологічного форуму.

- Попередній Меморандум приніс конкретні результати. Впевнений, що нова Угода також не менш ефективною, - наголосив радник міського голови Валерій Еделєв.