У програмі «Черговий по місту» обговорили підготовку міста до холодної пори року

16.10.2020 16:40

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 15 жовтня гість студії, заступник міського голови Володимир Волобуєв, відповідав на питання запоріжців, які вони ставили телефоном прямого ефіру та в соціальних мережах.

За традицією цієї програми спочатку «черговий» розповів, чим жило місто цього тижня. Почав з позитиву – святкування 250-річчя Запоріжжя.

- Оскільки є обмеження на проведення масових заходів через поширення коронавірусу, міська влада зробила все можливе, щоб жителі все ж відчули святковий настрій і побачили красу міста в його 250-й День народження і День захисника України. Були прикрашені парки, сквери, встановлені традиційні квіткові композиції на каскаді фонтанів «Райдуга», які, до речі, ніколи не повторюються. Відкриті нові та відреставровано старі улюблені місця відпочинку запоріжців. І хоч через карантин не було звичних народних гулянь і частувань, атмосфера свята все ж була, - зазначив Володимир Волобуєв.

Вже півроку у кожному ефірі програми «Черговий по місту» одне з найактуальніших питань – боротьба з коронавірусом. Як повідомив заступник міського голови, сьогодні у медичних закладах Запоріжжя проходять лікування понад 360 людей с коронавірусною інфекцією, у яких середній та важкий перебіг хвороби. Епідемія, на жаль, поки не йде на спад, і з’являються нові виклики.

- У понеділок 12 жовтня міський голова Володимир Буряк провів нараду з керівниками медичних закладів з приводу того, що місто має реалізувати низку додаткових заходів, щоб бути готовим до погіршення ситуації. Зокрема збільшити кількість ліжок, забезпечених централізованим розподілом кисню. Також в умовах зростання кількості тестів обласний лабораторний центр вже не може вчасно впоратися з їх обробкою, і місту необхідна власна ПЛР-лабораторія, яка буде проводити їх перевірку, - сказав Володимир Волобуєв.

І до сезонно-буденних справ. Гість розповів, що наразі продовжуються ремонти дорожнього покриття, наведення порядку в скверах і парках, ремонт малих архітектурних форм. Після критичних відгуків про дорожню розмітку міських вулиць були проведені необхідні тендерні процедури і зараз ведеться оновлення розмітки. Йде активна підготовка до зими всіх комунальних служб, які відповідальні за подачу теплоносія, стан житлового фонду, справність транспорту та спецтехніки.

Окремо зупинилися на обговоренні старту опалювального сезону. «Черговий по місту» запевнив, що всі заплановані тепломережами роботи виконані. Коли протягом трьох днів середньодобова температура повітря встановиться не вище +8, тепломережі готові подавати теплоносій.

- Орієнтовно на вихідні 24-25 жовтня плануємо пробний холодний запуск опалення, який дозволить побачити, чи є десь якісь недоліки. Всі котельні в робочому стані, там проведені реконструкції та заходи з енергозбереження, замінені трубопроводи подачі встановлені вже з утеплювачами. Стосовно інших аспектів холодної пори року. Синоптики обіцяють не надто «зручну» як для комунальників, так для водіїв і пішоходів зиму - малосніжну, але з різкими перепадами дощової і морозної погоди. Це загрожує частими ожеледицями. Зважаючи на це, посипковими матеріалами комунальні підприємства міста забезпечені повністю, підготовлено 90 одиниць спецтехніки, - розповів Володимир Волобуєв.

Також заступник міського голови відповів на запитання містян, які вони ставили телефоном прямого ефіру і в соціальних мережах. Телеглядачів турбували проблеми дотримання коронавірусних обмежень запоріжцями у транспорті і в громадських місцях, вивезення сміття, ставлення містян до комунального майна і підтримання порядку, та інші злободенні питання.