У понеділок з нового терміналу аеропорту буде відправлено перший рейс до Києва

17.10.2020 15:15

З 19 жовтня розпочинає роботу новий пасажирський термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». У п’ятницю було отримано відповідний державний сертифікат. Вже цього понеділка рейс «Запоріжжя-Київ» буде відправлено з нового терміналу. Також на наступному тижні термінал розпочне обслуговувати міжнародні рейси.

Зазначимо, будівельні роботи у новому терміналі Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» завершилися у грудні минулого року. Після цього розпочався період введення в експлуатацію, налагодження обладнання, інших пуско-налагоджувальних робіт. Наступним етапом став складний процес державної сертифікації. Процес введення термінала в експлуатацію, підготовки документів гальмувався численними перевірками державних структур, яких було кілька десятків. Негативно вплинула на ситуацію і епідемія коронавірусу.

Лише 16 жовтня сертифікат було отримано і термінал розпочне роботу 19 жовтня. Вже у понеділок з нього буде відправлено перший рейс «Запоріжжя-Київ». Також на наступному тижні має розпочатися обслуговування міжнародних рейсів.

Зазначимо, будівництво нового терміналу розпочалося у грудні 2017 року та було завершене за 2 роки. Роботи та введення терміналу в експлуатацію знаходилися на постійному контролі міського голови Володимира Буряка. Спорудження терміналу – частина міської програми розвитку запорізького аеропорту, розробленої за ініціативи Володимира Буряка.

У результаті реалізації програми було збудовано нову дорогу до аеропорту, відремонтовано злітно-посадкову смугу, продовжується оновлення обладнання аеропорту, збудовано новий термінал. Відкрито автобусний маршрут з великими автобусами з аеропорту до центру міста.

Зростають кількість пасажирів та прибутки аеропорту. Було відкрито низку нових рейсів. Зокрема до Варшави, Барселони, Будапешта та інших європейських міст. При чому вартість квитків до багатьох міст Європи складає від 15 євро. Значним попитом користується бюджетний рейс до Києва. Нажаль, в умовах коронакризи значна частина рейсів скасована, зменшився пасажиропотік. Однак запорізький аеропорт продовжує розвиватися. Черговий етап – відкриття нового терміналу.

Нагадаємо, площа нового терміналу понад 12 тисяч квадратних метрів. Пропускна здатність 400 пасажирів на годину. У перспективі він зможе обслуговувати до 1 мільйона пасажирів на рік.

Новий термінал працюватиме з дотриманням карантинних обмежень. Через складну процедуру, можливість організації різних сервісів виникає лише після отримання сертифікату. Пакування багажу, кафе, медичний пункт, сервіси для обслуговування пасажирів з інвалідністю, оренда автомобілів, пункт ПЛР-тестування, офіси авіакомпаній, каси продажу авіаквитків, бізнес та конференц-зали, ТІЦ, кімнати для куріння, магазини безмитної торгівлі, кімната для матері та дитини – усі ці сервіси звісно будуть, але вводитимуть їх в експлуатацію поступово. Про всі зміни та відкриття аеропорт буде повідомляти додатково.

КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» має наступні сервіси: готель, кафе, залапідвищеного комфорту, банкомати, паркінг, бізнес-зала, DutyFree, медпункт, пункт пакування багажу і т.д.

В приміщені аеропорту буде працювати філія Туристичного інформаційного центру, яка надаватиме повну інформацію щодо можливих варіантів розміщення, транспортної логістики, екскурсій містом, тощо. Отримати повну інформацію стосовно питань, які можуть виникнути під час перебування в Запоріжжі, подивитися карту міста, придбати сувеніри та ексклюзивні подарунки можна буде не виходячи з приміщення нового терміналу.