Новий пасажирський термінал запорізького аеропорту вже приймає всі рейси

23.10.2020 12:30

Новий термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» успішно працює, приймаючи усі внутрішні та міжнародні рейси. Зокрема вчора, 22 жовтня, таких рейсів було вже 14. Переваги нового терміналу оцінили не лише пасажири, але й працівники аеропорту. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у запорізькому аеропорту щоб перевірити, як працює новий термінал.

З 19 жовтня розпочав роботу новий пасажирський термінал Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Першими розпочали приймати внутрішні рейси. З 21 жовтня – міжнародні рейси. Таким чином вже зараз можна сказати, що завдяки реалізації міської програми наше місто отримало сучасний аеропорт, який відповідає своєму статусу міжнародного.

Нагадаємо, кардинальні зміни у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя» почалися у 2016 році. Саме тоді розпочалася реалізація міської програми розвитку аеропорту, розробленої за дорученням міського голови Володимира Буряка. За цей час відремонтовано злітно-посадкову смугу, збудовано нову дорогу до аеропорту, продовжується оновлення обладнання. Відкрито низку нових міжнародних рейсів та напрямків, збільшилися пасажиропотік та прибутки аеропорту.

Головною подією стало будівництво нового пасажирського терміналу. Роботи розпочалися у грудні 2017 року та були завершені за 2 роки. У 2020 році проходила процедура пусконалагоджувальних робіт, введення терміналу в експлуатацію, державної сертифікації. На жаль, на ситуацію негативно вплинули коронакриза та десятки перевірок з боку різних державних структур. Але все ж 16 жовтня місто отримало сертифікат, який дозволив розпочати роботу терміналу. Вже 19 жовтня він прийняв перших пасажирів. Зараз термінал продовжує активно працювати. Сюди вже перенесли обслуговування всіх діючих рейсів. Сьогодні його роботу перевірив міський голова Володимир Буряк.

- Вчора був показовий день для нового терміналу. Було 14 рейсів на приліт та відліт. Переважно це були міжнародні рейси. Новий термінал працює у режимі наладки. Все відпрацьовується так, щоб це не відчували пасажири. У перші дні співробітники аеропорту налагоджують всі процеси, взаємодію з прикордонниками, митною службою та багато іншого, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що, на думку спеціалістів, запуск нового терміналу запорізького аеропорту пройшов краще, ніж початок роботи нових терміналів, побудованих до Євро-2012. Зараз проводитиметься поступове введення в експлуатацію різноманітних сервісів, які працюватимуть у новому терміналі. Однак в умовах коронакризи для цього потрібен час.

- В умовах коронавірусної інфекції багато рейсів призупинено, перенесено строки їх відкриття. Однак ніхто з авіаперевізників не відмовляється від співробітництва з Запоріжжям. Щойно ситуація з епідемією покращиться, рейси будуть відновлюватися та відкриватися. Зокрема у планах авіакомпанії SkyUp на весну рейси до Батумі, Ларнаки, Праги. У зимовий період продовжить працювати бюджетний рейс до Києва, - зазначив Володимир Буряк.

Зазначимо, продовжуються переговори з багатьма авіакомпаніями щодо відновлення рейсів, роботи діючих або відкриття нових. Зокрема з Wizz Air, Ryanair, AZUR Аir, WindRose.

Переваги нового терміналу вже оцінили співробітники аеропорту. Зокрема і Наталя Сібірякова, яка працює завідувачкою медпунктом КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя». На її думку, свої переваги отримали як пасажири, так і працівники.

Старший інспектор служби авіаційної безпеки Оксана Сокіл зазначає, що вже багато років працює в аеропорту, тому може порівняти умови в старому та новому терміналах.

- Новий та старий термінал - це небо та земля. Старий термінал, зрозуміло, морально застарів. Новий термінал для нас як подарунок. Сучасний, світлий. Дозволяє нам більш якісно виконувати службові обов’язки. Технології полегшують нашу роботу, створюють комфортні умови для пасажирів, - розповіла Оксана Сокіл.