У Запоріжжі Національна гвардія та поліція перевірятимуть дотримання карантинних вимог

05.11.2020 16:20

У Запоріжжі продовжує збільшуватись кількість хворих коронавірусом. Місто наблизилося до «червоної» зони. У цій ситуації міська влада працює над збільшенням кількості ліжок для лікування хворих коронавірусом, закупівлею додаткового медичного обладнання. Однак зараз одне з головних завдань - загальмувати розповсюдження коронавірусної інфекції. Це можна зробити лише спільними зусиллями, за рахунок дотримання карантинних вимог та контролю за цим.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів нараду, присвячену цим питанням. Серед запрошених не лише заступники міського голови, керівники профільних служб та департаментів міської ради, а й представники Національної поліції, Національної гвардії України, Держпродспоживслужби.

- Зараз головне завдання полягає у тому, щоб з одного боку зберегти життя та здоров’я людей. А з іншого – місто не має зупинитися, воно повинне мати можливість працювати в умовах карантину та з дотриманням карантинних вимог. Однак тут багато залежатиме від свідомості громадян, дотримання ними карантинних вимог. В іншому випадку ситуація може вийти з-під контролю, - сказав Володимир Буряк.

Учасники наради наголошували, що представники кожної сфери повинні ясно розуміти, яких карантинних правил вони мають дотримуватись, щоб продовжувати працювати. Ці правила мають чітко виконуватися. В іншому випадку не вдасться зупинити розповсюдження хвороби, що призведе до перевантаження медичних закладів та інших негативних наслідків.

Це стосується магазинів, ринків, громадського транспорту, закладів харчування та звичайних громадян. Носіння масок, дотримання соціальної дистанції і т.д. Це ті вимоги, які повинні виконувати всі. На жаль, виникає необхідність посилення контролю за цим. Ніхто не ставить перед собою мету повністю «зупинити» місто, але щоб цього не сталося кожен повинен дотримуватись правил.

Представники Національної поліції повідомили, що посилять патрулювання та перевірку магазинів, кафе, громадського транспорту та інших об’єктів щодо дотримання вимог карантину. Національна гвардія також проводитиме патрулювання у місцях скупчення людей, перевіряючи виконання карантинних вимог. Зокрема на зупинках громадського транспорту.

Міський голова підкреслив, що громадяни повинні відповідально та з розумінням поставитися до ситуації. В іншому випадку не вдасться зупинити зростання кількості хворих. За оцінками спеціалістів вже найближчим часом Запоріжжя опиниться у «червоній» зоні, однак потрібно запобігти ще більшому зростанню кількості хворих.

Володимир Буряк доручив також профільним службам підготувати пропозиції щодо функціонування різних сфер життя міста в умовах «червоної» зони. Зокрема роботи громадського транспорту, шкіл, дитячих садків, закладів торгівлі і так далі, окремо прописавши перелік карантинних вимог, які необхідно буде виконувати. Головне завдання – зробити все можливе, щоб місто продовжувало жити та працювати навіть у таких умовах. Іншого варіанту зараз немає, адже запоріжці повинні мати можливість працювати, заробляти на життя, утримувати свої сім’ї. Ці пропозиції будуть передані Запорізькій обласній державній адміністрації для затвердження на регіональному рівні.