У Запоріжжі презентували черговий трамвай власного виробництва

10.11.2020 13:20

У місті завершилася збірка чергового – 3-го за ліком - трамваю запорізького виробництва. Загалом це вже 13-й, виготовлений на базі комунального підприємства «Запоріжелектротранс». Йому присвоїли бортовий номер 783. Вже за кілька днів він почне курсувати на міських пасажирських маршрутах, втім спершу має пройти ходові випробування.

У Запоріжжі з 2017 року реалізується програма міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай», яка передбачає збірку запорізьких трамваїв, придбання європейських трамвайних вагонів та капітальний ремонт вже існуючого рухомого складу.

Так, на лінію для випробувань зокрема вийшов 13-й трамвай запорізького виробництва - третій цього року. Порожнім на міських коліях має наїздити 50 км. Курсуватиме від трамвайного депо до  Запоріжжя І. Тестування триватиме й впродовж наступних 4-5 днів (20 год.), але вже з пасажирами.

- Ця модель кардинально відрізняється від попередників як ззовні, так і зсередини. У салоні встановлені комфортні сидіння. Зовсім інше тут оснащення електроніки, підсвітки, а також системи обігріву, на відміну від решти моделей, - розповів фінансовий директор КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов.

Вагон з частково низьким рівнем підлоги. Пристосований для пересування пасажирів з інвалідністю, а також мам з дитячими візочками. Він, як і решта одиниць муніципального транспорту, оздоблений новим брендуванням - гербом міста Запоріжжя та наліпкою з «вишитим» червоним орнаментом.

Трамвай розрахований на 33 сидячих місця. Саме таку кількість пасажирів дозволено перевозити в умовах карантину. Зайві контакти вдалося мінімізувати завдяки встановленим у салоні валідаторам для безконтактної оплати проїзду. До того ж водій не відволікається під час руху, щоб знайти і видати пасажирам решту.

Оплату перевіряють кондуктори, які мають в арсеналі два спеціальних пристрої – один для перевірки транзакцій, здійснених за допомогою банківських карток та інших гаджетів, інший – мобільних додатків.

Зазначимо, цьогоріч у середині грудня планується випустити на рейки четвертий трамвай запорізького виробництва – загалом 14-й.