У лікарнях Запоріжжя розгортають додаткові місця для лікування хворих на коронавірус

18.11.2020 13:30

У зв’язку зі значним поширенням коронавірусної хвороби в місті вживають усіх необхідних заходів задля забезпечення необхідної кількості ліжок для прийому пацієнтів. Так, вже з понеділка розпочала прийом хворих на COVID-19 міська лікарня №1. Для цього тут перепрофілювали 90 ліжок. Також заклад отримав додатково 5 сучасних апаратів ШВЛ, 5 моніторів пацієнта, новий цифровий мобільний рентген.

Наразі в лікарні вже є 17 хворих з підтвердженим коронавірусом, ще 24 пацієнти - з підозрою на небезпечну інфекцію. Також 5 пацієнтів з COVID-19 та один з підозрою перебувають в реанімаційному відділенні. У лікарні триває підключення ліжок до кисневих точок.

- На жаль, на сьогодні у Запоріжжі додалося 456 випадків захворювання на коронавірус. Кількість хворих продовжує збільшуватися – ця тенденція простежується не лише в Запоріжжі та Україні, а й по всьому світу. Тому за дорученням міського голови Володимира Буряка ми продовжуємо розгортати додаткові ліжка з киснем та реанімаційні ліжка для лікування хворих на коронавірус. Міська лікарня № 1 – вже сьомий медзаклад, який приймає пацієнтів з COVID-19. Для цього тут розгорнули 90 ліжок, третина з яких забезпечені киснем. Також додатково на базі цієї лікарні було збільшено кількість реанімаційних ліжок. До тих 6, які тут вже були обладнані, ми підготували ще 3. Тому додатково ще 9 ліжок готові для надання екстреної медичної допомоги хворим на коронавірус, - розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Для лікарень, які приймають пацієнтів з коронавірусом, додатково були придбані цифрові мобільні рентген-апарати, 130 кисневих концентраторів, які дають змогу мобільно надавати допомогу, 15 апаратів ШВЛ та монітори пацієнта. Кошти на їх закупівлю були виділені під час позачергової сесії міськради. Окрім цього, для прийому хворих на коронавірус 50 додаткових місць до 160 вже наявних готують у міській лікарні №9, та 37 – в міській дитячій лікарні №5. Продовжується забезпечення ліжок централізованою подачею кисню. 

Анатолій Пустоваров підкреслив, що наразі ситуація у Запоріжжі напружена, але контрольована. В лікарнях є вільні місця. Однак госпіталізація хворих, згідно з загальнодержавними нормами, здійснюється за медичними показниками, а не за бажанням пацієнтів. Міська влада постійно вживає заходів, аби знизити навантаження на медичну галузь, при цьому найголовнішим для кожного залишається дотримання протиепідемічних вимог – маскового режиму, гігієни, соціальної дистанції.