У Запоріжжі продовжують відновлювати школу, роботи планується завершити наступного року

19.11.2020 12:55

Продовжується капітальний ремонт школи №53, яка розташована у Шевченківському районі. Кілька років тому навчальний заклад постраждав від пожежі. Школу довелося закрити, а дітей перевести до інших навчальних закладів. Цього року вдалося розпочати капітальний ремонт школи. Підрядники активно працюють і планують завершити роботи восени наступного року. Однак одне важливе питання - забезпечення стабільного фінансування у рамках державної програми - ще необхідно вирішити.

Капітальний ремонт школи №53 та відновлення роботи навчального закладу – це питання потребувало вирішення кілька років, адже після пожежі, яка відбулася у 2015 році, школу було закрито. Дітей перевели навчатися до сусідніх навчальних закладів. У той же час мешканці прилеглого мікрорайону чекають її відновлення, адже інші школи знаходилися достатньо віддалено.

Міська влада розглядала різні варіанти вирішення питання та залучення коштів, адже для виконання капітального ремонту були потрібні кілька десятків мільйонів гривень. У результаті місту вдалося добитися включення школи до державної програми «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».

Роботи стартували у серпні поточного року та йдуть досить активно. Достатньо сказати що щоденно на об’єкті працює близько 60 робітників. Наразі виконано демонтажні роботи, проводиться облаштування та армування монолітного каркасу перекриття між поверхами, ремонт покрівлі, укріплення віконних прорізів, встановлення нових вікон. Перед підрядником поставлене завдання «закрити» школу до зими – завершивши ремонт покрівлі та встановлення вікон. Це дозволить взимку проводити внутрішні роботи.

Однак головна проблема полягає у тому, що на даний момент підрядник виконує капітальний ремонт за рахунок власних обігових коштів. Державне фінансування для оплати виконаних робіт поки так і не надійшло, навіть аванс. Підрядна організація продовжує працювати, але очікує надходження коштів. На жаль, якщо держава не виконає свої зобов’язання, вже через деякий час роботи можуть бути зупинені.

Запоріжці сподіваються на державне фінансування об’єкту, хоча розглядаються й інші варіанти. Ситуацію прокоментував міський голова Володимир Буряк.

- Капітальний ремонт школи №53 виконується у рамках державної надзвичайної кредитної програми. На жаль, через ситуацію в країні частину коштів з цього проєкту вже зрізали. Однак школу необхідно відбудовувати, тому розраховуємо на продовження державного фінансування. Разом з тим наступного року в разі потреби будемо розглядати варіанти виділення коштів з бюджету міста, - сказав Володимир Буряк.

У школі №53 буде виконано ремонт мереж, перекриттів, ганку, утеплення фундаменту, фасаду, внутрішнє опорядження, монтаж вентиляції, й на завершення – благоустрій території. Також придбають сучасне обладнання та нові меблі, щоб діти мали змогу навчатися в комфортних умовах.

Закінчити роботи мають восени наступного року. При цьому головна вимога не строки, а якість ремонту. Таке завдання стоїть перед підрядником. Однак все залежатиме від стабільності державного фінансування.