Володимир Буряк звернувся з вимогою погасити борги перед медиками

23.11.2020 15:17

Національна служба здоров’я України грубо порушує умови договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. У результаті несвоєчасного отримання коштів від НСЗУ кілька лікарень Запоріжжя не змогли своєчасно виплатити заробітну плату своїм працівникам. З цього приводу міський голова Володимир Буряк звернувся до Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України з вимогою втрутитися в ситуацію.

Міська влада звернулася до Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України щодо затримок з виплатою заробітних плат у кількох лікарнях Запоріжжя. Причина – відсутність надходження коштів, які лікарні повинні були отримати для виплати заробітних плат від Національної служби здоров’я України згідно з укладеними договорами.

Нагадаємо, у рамках чергового етапу медичної реформи міські лікарні отримують фінансування від НСЗУ у якості оплати наданих медичних послуг. Частина цих коштів спрямовується на виплату заробітних плат. Для цього запорізькі лікарні уклали договори з Національною службою здоров’я України. Перерахунок коштів повинен здійснюватися у встановлені строки для того, щоб медичні заклади могли своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам.

На жаль, цих коштів не завжди вистачає на виплату заробітних плат медикам у повному обсязі і бюджет міста протягом року виділяє додаткове фінансування. Однак цього разу частина медичних закладів не отримала навіть ці кошти від НСЗУ.

У листі до Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ, який направив міський голова Володимир Буряк, наголошується, що через несвоєчасне отримання цих коштів у кількох лікарнях у листопаді не змогли вчасно виплатити заробітну плату своїм співробітникам. При цьому відповідальність за невиплату заробітної плати працівникам покладається безпосередньо на керівництво лікарень, хоча це відбувається виключно з вини та бездіяльності НСЗУ.