У сквері Театральному відновили пошкоджений «Пам’ятник батькам»

27.11.2020 16:54

Скульптуру пенсіонерам, яку близько місяця тому пошкодили вандали, відновили й «посадили» на лавку у сквері Театральному – навпроти театру ім. Магара.

Це вже третій випадок вандалізму, який був зафіксований стосовно цього пам’ятника. Перші два рази зловмисники викрадали песика, який знаходився біля ніг літньої пари – невеличкого пуделя. А втретє пошкодили скульптуру чоловіка – відбили частину ноги.

- Хочу звернутися до мешканців з закликом не руйнувати та не ламати те, що ми робимо для міста. Насправді все це втілюється за ваші ж кошти як платників податків. Тож все зроблене нашими спільними зусиллями слід берегти, - зазначив голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий.

Реставраційні роботи допомогла виконати громадська організація «Запорізька Скеля», якій також належить ідея створення «Пам’ятника батькам». Скульптором став Борис Чак. Спочатку був задум закріпити й прикрасити скульптурою парк навпроти Будинку профспілок, але потім вирішили перенести її в Олександрівський район – у сквер Театральний, де вона й знаходиться з 2018 року.

Скульптура виконана з пластику і пофарбована у бронзовий колір. Втім, після зазіхання вандалів, частину відірваної ноги у фігури літнього чоловіка вирішили закріпити міцніше й виготовити з бетону. Реставрація тривала близько 10 днів.

- Фігуру песика виготовили за допомогою 3D принтера - на кшталт скульптур у сквері Піонерів, і відлили з бетону. Її також невдовзі встановимо на місце. Є побоювання, що невеличке добове коливання температури – вночі морози, а вдень тепло, може призвести до завчасного руйнування фігури – появи тріщин і псування, - розповів керівник ГО «Запорізька Скеля» Олександр Онищенко.