У Запорізьких філіях ЦНАП запровадили роздільний збір сміття

14.12.2020 16:18

Так, у всіх семи філіях Центру надання адмінпослуг з’явилися різнокольорові картонні контейнери для роздільного збору відходів – ПЕТ-пляшок, макулатури та засобів індивідуального захисту. Проєкт під назвою «ЦНАПи сортують» реалізовала ГО «Zero Waste ZP» у партнерстві з департаментом надання адмінпослуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради, а також за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Із трьох контейнерів два відвели для збору найпоширеніших видів вторсировини: жовтий – прозорих ПЕТ-пляшок від напоїв, блакитний – офісного паперу, чистих, сухих паперових обгорток та картону. Окремий червоний контейнер передбачили для використаних засобів індивідуального захисту: одноразових масок, рукавичок та респіраторів, які ввійшли у широкий вжиток через пандемію коронавірусу.

- Цьогоріч у жовтні у Запоріжжі проходив «Коннект-форум громади та влади» у ході якого наша організація змогла подати свій проєкт і отримати мікрогрант на його реалізацію. Тож сьогодні у всіх 7 філіях Центру надання адмінпослуг будуть встановлені баки для сортування сміття.  Клієнти та співробітники ЦНАПів зможуть активно ними користуватися, - розповіла голова ГО «Zero Waste ZP» Ірина Щетиніна.

Ірина Щетиніна додала, що філії ЦНАП для втілення задуму обрали не випадково, адже саме їх вважають символом прозорості та якісно нових відносин влади і людей.

Зібрані відходи віддаватимуть на переробку одній з міських організацій, яка займається заготівлею вторсировини. Виручені кошти планують спрямувати на утилізацію засобів індивідуального захисту шляхом високотемпературного спалювання.

- Ми розуміємо, що викидати ці засоби просто в урни, встановлені у філіях ЦНАП, не зовсім зручно і не гігієнічно. До того ж, це не відповідає встановленим санітарним нормам. Раніше в нас реалізувалася ініціатива під назвою «Кольорові відра», тому ми готові підтримати втілення цього проєкту, - зазначила заступниця директора департаменту надання адмінпослуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради Марина Глущенко.

Організатори підкреслюють, що встановлення контейнерів для роздільного збору відходів – тільки половина справи, адже співробітників та відвідувачів філій ЦНАП слід навчити, як ними користуватися. Для цього розробили спеціальні інструкції, а також провели онлайн-конференцію з адміністраторами за допомогою сервісу ZOOM.

Сподіваються, що втілення цього проєкту стане прецедентом популяризації сортування відходів і такою ж системою у своїх офісах зможуть користуватися держустанови, комунальні заклади та приватні організації.