Запорізькі комунальники рятують міські ялинки від вандалів

22.12.2020 12:39

Щороку напередодні новорічних святкувань фахівці КРБП «Зеленбуд» обробляють хвойні дерева спеціальним розчином. Така речовина при потраплянні до теплих домівок виділяє специфічний запах, що супроводжуватиметься неприємними відчуттями для людини.

Сьогодні, 22 грудня, працівники підприємства задіяні у Вознесенівському районі – саме тут росте чи не найбільше ялинок у місті: у скверах, парках, вздовж Набережної магістралі.

- За допомогою спеціального розприскувача розчин наноситься на дерева. У його складі гашене вапно, очищена глина, мило тощо. На вулиці ця суміш абсолютно безпечна для рослин, тварин, людей. Стійкий запах та інші не дуже приємні властивості можуть проявитися лише в теплому приміщенні. Ми щороку висаджуємо нові ялинки, і щороку бачимо, як нашу працю знищують - сподіваємось, що хоч у такий спосіб зможемо зберегти дерева від вандалів, - розповіла працівниця КРБП «Зеленбуд» Олена Баєва.

Лише у Вознесенівському районі планують обробити 400 ялинок, загалом по місту – близько 1,5 тис. У середньому на 6-7 ялинок йде близько 15 літрів суміші. Роботи в місті тривають вже другий тиждень і продовжаться до кінця поточного року.

- На жаль, цього року вже були зафіксовані випадки вирубки ялинок. Втім, це все одно значно менше, ніж у попередні роки, а отже такий метод захисту дерев є дієвим. Велике прохання до запоріжців не псувати міські дерева, не купувати ялинки на неліцензованах ринках. Нині відкриваються спеціальні ялинкові базари, де продавці мають усі дозвільні документи, дерева з маркувальними знаками – купуйте лише там, не будьте вандалами або їх спонсорами, - наголосив директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.