У Запоріжжі збільшують можливості Міського діалізного центру

22.12.2020 13:25

У Міському діалізному центрі виконали ремонт приміщень для трьох додаткових діалізних залів. У першому з них вже встановили додаткову апаратуру. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив виконані роботи.

З 2017 року у Запоріжжі працює Міський діалізний центр. Його було створено на базі Міської лікарні №10 за рахунок коштів бюджету міста. Розрахований він був на 25 діалізних місць. Допомогу тут отримують майже 200 пацієнтів. Зрозуміло, що саме від цієї допомоги залежить життя людей.

Разом з тим у Міському діалізному центрі існувала необхідність збільшення місць. Як для збільшення кількості пацієнтів, так і для поліпшення умов надання допомоги існуючим хворим. Адже до останнього часу частина з них була вимушена отримувати допомогу фактично у нічний час, під час так званої четвертої зміни.

Саме тому у Запоріжжі вирішили обладнати три додаткових зали для надання діалізної допомоги. В одному з залів вже встановили 5 апаратів для діалізу. Загалом же планується збільшити кількість місць у центрі з 25 до 40. Додаткове обладнання буде надходити та встановлюватись по мірі збільшення кількості пацієнтів, які потребують такого лікування.

Наприкінці грудня перший додатковий діалізний зал зможе прийняти перших пацієнтів. У результаті завдяки додатковим апаратам у медичному закладі зможуть відмовитися від обслуговування хворих у четверту зміну. Загалом після збільшення кількості місць Міський діалізний центр зможе надавати допомогу 250 пацієнтам у три зміни, без роботи у нічний час.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду у Міському діалізному центрі. Керівництво лікарні та Міського діалізного центру відзвітували про роботу та готовність до відкриття нового відділення центру.

- Зрозуміло, що хочеться, щоб запоріжцям не була потрібна подібна допомога. На жаль, через стан здоров’я вона необхідна багатьом людям. З 28 грудня повинно запрацювати додаткове відділення. У результаті можна буде поступово збільшити до 250 кількість людей, які у разі необхідності зможуть отримати цю послугу у Міському діалізному центрі. Також важливо, що всі наявні на сьогодні пацієнти центру зможуть отримувати допомогу у три зміни, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що пацієнти отримують допомогу безкоштовно, вона фінансується за рахунок коштів Національної служби здоров’я України. У Міському діалізному центрі за можливості допомогу можуть отримувати мешканці не лише Запоріжжя, а й інших територій. Хоча існують і проблемні питання.

- Досі існує проблема, що тариф, за яким Національна служба здоров’я оплачує лікування хворих цієї категорії, нижчий від фактичної вартості процедури діалізу. Цю різницю ми будемо вимушені компенсувати за рахунок коштів бюджету міста. Інший варіант – держава повинна збільшити тариф, за яким НСЗУ фінансує надання медичних послуг населенню, у тому числі й діалізу, - зазначив Володимир Буряк.