Служба інспекторів з паркування виписала штрафів на суму понад 4 мільйони гривень

13.01.2021 14:18

У Запоріжжі продовжує роботу служба інспекторів з паркування. Вона була створена в березні минулого року на базі департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради. З того часу інспектори з паркування проводять щоденні рейди вулицями міста, під час яких контролюють, щоб водії автомобілів не паркувались у заборонених місцях - під знаками, на пішохідних переходах, на виїздах тощо.

На початку роботи служби за тим, щоб запорізькі водії паркувались без порушень, слідкували 3 інспектори. Наразі штат розширили, тепер їх 5. Як розповів заступник директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев, за час своєї роботи інспектори виписали штрафів на суму більше 4 мільйонів гривень. Це майже 9 тисяч постанов. 

- Переважна більшість порушників добровільно сплачують штраф. До бюджету Запоріжжя надійшло вже понад 2 мільйони гривень. Тих запоріжців, які відмовляються сплачувати штраф добровільно, очікує примусове стягнення коштів у подвійному розмірі через виконавчу службу. Саме від виконавчих проваджень до міського бюджету надійшло більше 50 тисяч гривень. Подання до виконавчої служби, яка накладає арешт на майно та оголошує автомобіль у розшук, стало дієвим заходом впливу на порушників правил дорожнього руху. Після таких заходів водії зазвичай сплачують штраф, але вже в подвійному розмірі, - розповів Віктор Низовцев.

Окрім безпосередньо рейдів вулицями, інспектори реагують на скарги, які запоріжці залишають у коментарях на сторінці інспекції у «Фейсбуці», а також за телефоном інспекції 067-613-65-43 у Viber та Telegram. Також служба інспекторів виносить пропозиції щодо зміни правил паркування на улицях Запоріжжя. Так, було змінено правила стоянки на проспекті Соборному в районі бізнес-центру «Форум». Раніше водії паркувались там «ялинкою». Але такий спосіб стоянки заважав руху транспорту, оскільки подекуди машини блокували проїзд проспектом. Наразі там встановлено нові знаки, автівки пакуються вздовж тротуару. Також змінено правила стоянки біля будинку №133 (будівля «Укрпошти»). На частині тротуару там облаштовано паркувальний майданчик, завдяки чому звільнено частину дороги для підвищення пропускної спроможності, більш безпечного руху автотранспорту та зручного паркування водіїв.

Нагадаємо, штрафи за порушення коливаються від 255 до 510 грн. Містяни, яким виписали постанову, можуть скористатися пільговим періодом та сплатити 50% штрафу протягом 10 днів. Кошти від сплачених штрафів надходять до бюджету Запоріжжя.