У Запоріжжі проводять конкурс на кращий проєкт пам’ятника захисникам України

19.01.2021 12:45

У Запоріжжі планують встановити пам’ятник захисникам України. Для цього обрали сквер Прикордонників в Олександрівському районі. Згідно з дорученням міського голови Володимира Буряка було підготовлено проєкт рішення виконкому про проведення відкритого архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції пам’ятника. Члени виконавчого комітету підтримали відповідне рішення.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про проведення відкритого архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції пам’ятника захисникам України в сквері "Прикордонників" у місті Запоріжжі» від 28.09.2020 № 381 затверджені склад журі, програма та умови конкурсу.

У ньому беруть участь фахівці, авторські колективи фахівців, які виявили бажання та подали на конкурс проєкти, що відповідають його умовам. Конкурсні проєкти приймались в період з 10.11.2020 до 11.01.2021 включно. Проєкти подавались анонімно, відповідно до умов конкурсу.

16 січня відбулося перше засідання журі конкурсу, де було прийняте рішення про проведення громадського обговорення конкурсних проєктів, що відбудеться на сайті департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради (https://datamzp.gov.ua). Там можна буде ознайомитися з конкурсними проєктами та порядком подання пропозицій та зауважень до них, що будуть розглянуті членами компетентного журі.

До розгляду членами журі допущено 6 конкурсних проєктів. Два конкурсних проєкти, враховуючи їх невідповідність вимогам умовам конкурсу, допущені до участі на виставці конкурсних проектів з позначкою «Поза конкурсом».

Ознайомитися з конкурсними проєктами вже найближчим часом можна буде на сайті департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради https://datamzp.gov.ua/ .

Нагадаємо, перспективи будівництва меморіалу захисникам України міський голова Володимир Буряк обговорював минулого року під час зустрічі з заступником міністра у справах ветеранів АТО/ООС Олександром Терещенком. Місце обрали символічне – сквер Прикордонників, де раніше знаходився пам’ятник Дзержинському. Меморіал планують побудувати за кошти міського бюджету. Крім того, буде впорядкована територія біля пам’ятника. Один з перших важливих кроків у цьому напрямку – визначення кращої проєктної пропозиції за підсумками конкурсу.