Депутати бюджетної комісії обговорили роботу КП «Водоканал»

20.01.2021 17:00

Фінансовий план КП «Водоканал» на 2021 рік, внесення змін до низки міських програм, петиція, яку буде винесено на розгляд сесії міської ради, внесення змін до рішень, які стосуються проведення у Запоріжжі аукціонів щодо права оренди земельних ділянок. Ці та інші питання були сьогодні розглянуті під час засідання постійної депутатської комісії з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів.

Однією з головних тем обговорення стала презентація фінансового плану КП «Водоканал» на 2021 рік, яку провів для депутатів генеральний директор підприємства Олексій Нікіфоров. Депутатів цікавили ключові показники та результати роботи «Водоканалу» за останні роки, рівень платежів споживачів та багато іншого.

Зазначалося, що за останні кілька років «Водоканал» значно збільшив обсяги ремонту, заміни мереж холодного водопостачання, каналізації. Якщо раніше за рік вдавалося замінити лише кілька кілометрів труб, то тепер річний показник досяг 25-30 кілометрів.

За словами Олексія Нікіфорова, роботи проводяться як за рахунок власних коштів підприємства, так і ресурсів міського бюджету. Зокрема у планах на 2021 рік продовження заміни колектора на вулиці Новокузнецькій, водогону на вулиці Незалежної України.

- Починаємо приділяти більше уваги ділянкам труб великого діаметра. Перш за все тим, які забезпечують значну кількість житлових будинків та потребують заміни. Зрозуміло, що у цьому випадку витрати більші, ніж при заміні невеликих труб, але цю роботу потрібно виконувати, - сказав Олексій Нікіфоров.

Також за кілька років «Водоканал» багато зробив для зменшення використання електроенергії, а також втрат води на мережах. Це дозволяє спрямовувати більше коштів на ремонт, заміну мереж.

Голову бюджетної комісії Олега Корольова зацікавило питання про необхідні щорічні обсяги заміни мереж для того, щоб підтримувати їх у задовільному стані.

- Тобто раніше на рік підприємство могло міняти кілька кілометрів труб. Тепер показник досяг 25-30 кілометрів. Однак по місту нараховуються близько трьох тисяч каналізаційних та водопровідних мереж «Водоканалу». Якого показника заміни мереж на рік необхідно досягти, щоб підтримувати їх у задовільному стані? - запитав Олег Корольов.

За словами Олексія Нікіфорова, планується поступово досягти показника заміни мереж у 50 кілометрів на рік, що було б гарним результатом.

Також зазначалося, що однією з проблем підприємства залишаються борги споживачів, які щорічно зростають. Зокрема у 2020 році рівень платежів склав близько 92%. Щорічно заборгованість може зростати на 20-40 мільйонів гривень. Це ті кошти, які б «Водоканал» міг спрямувати на заміну, ремонт мереж.