Запоріжжя залучає кошти для термомодернізації шкіл та дитячих садків

22.01.2021 09:28

Запоріжжя продовжує співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями. У тому числі й для залучення коштів, які будуть спрямовані на термомодернізацію шкіл, дитячих садків, лікарень. У результаті це дозволить значно скоротити витрати на опалення цих будівель, зменшивши у перспективі витрати бюджету міста. Зокрема ведеться така робота з Європейським інвестиційним банком, Державним банком розвитку ФРН (KFW).

Так, у рамках проєкту енергоефективності, який Запоріжжя планує реалізувати спільно з банком KFW, запланована термомодернізація близько 25 шкіл та дошкільних навчальних закладів. Проєкт планується реалізувати за рахунок співфінансування – кредитних коштів на пільгових умовах під 2% річних, гранту спеціального фонду KFW, а також коштів міського бюджету для відшкодування ПДВ. Загальний обсяг фінансування термомодернізації запланований у розмірі 17,7 млн євро (з них понад 2 мільйони грант). Наголосимо, термомодернізація будівель передбачає низку ремонтних робіт – утеплення зовнішніх стін, покрівлі, підлоги, заміну вікон, дверей, влаштування індивідуальних теплових пунктів, встановлення сучасних вентиляційних систем та багато іншого.

Важливим кроком у реалізації проєкту стало затвердження умов Фінансової угоди між Державним банком розвитку ФРН та Запорізькою міською радою за експертні послуги для Запорізької міської ради. Ці послуги будуть профінансовані коштом спеціального фонду, наданого урядом ФРН, на безповоротній та безоплатній основі. Загальна сума цього фінансування 1,28 млн євро. Зазначимо, умови фінансової угоди депутати затвердили під час сесії міської ради, яка відбулась 28 грудня 2020 року. У січні Угоду підписав міський голова Володимир Буряк.

За ці кошти консультанти мають виконати низку завдань - підготовка технічної експертизи відповідно до українських нормативно-правових актів; підготовка та реалізація тендерних процедур на товари, роботи та послуги відповідно до Керівництва KfW з закупівлі, чинних положень FIDIC та з відповідними екологічними та соціальними стандартами; підтримка координації будівництва та нагляд за будівництвом відповідно до чинних норм FIDIC та відповідних екологічних та соціальних стандартів.