Володимир Буряк: «У Запоріжжі у цьому опалювальному сезоні не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду»

27.01.2021 13:30

За дорученням міського голови Володимира Буряка на сьогоднішню сесію підготовлено звернення до центральної влади з вимогою забезпечити фінансову стабільність у сфері надання комунальних послуг. У ньому зокрема зазначається, що у Запоріжжі до кінця опалювального сезону не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду. Разом з тим на державному рівні необхідно вирішити низку питань, які стосуються сфери комунальних послуг.

Сьогодні проходить третя сесія Запорізької міської ради восьмого скликання. До порядку денного включено близько 30 питань, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста. На початку сесії міський голова Володимир Буряк зупинився на найбільш важливих рішеннях, які планується розглянути. Серед них – звернення щодо забезпечення фінансової стабільності в сфері надання комунальних послуг.

- У цьому опалювальному сезоні у Запоріжжі тарифи на тепло та гарячу воду підвищуватися не будуть. Запоріжці платитимуть за гігакалорію за тарифом, який був затверджений кілька років тому, навіть в умовах постійного зростання вартості природного газу для тепловиків. Це те, що ми сьогодні повинні зробити для містян, - сказав Володимир Буряк.

Зрозуміло, що розмір оплати за опалення одного квадратного метра залежатиме від погодних умов. За умови низьких мінусових температур для цього буде потрібно більше тепла. За теплої погоди – менше. Нагадаємо, у більшості запорізьких багатоповерхівок встановлені загальнобудинкові теплові лічильники, тобто запоріжці платять за фактично отримане тепло.

Разом з тим міський голова відзначив, що на загальнодержавному рівні необхідно врегулювати забезпечення фінансової стабільності у сфері надання комунальних послуг. Адже через неврегульованість низки питань тепловики несуть збитки, у тому числі й концерн «Міські теплові мережі». Через зростання вартості природного газу збитки концерну «МТМ» за рік складуть понад 400 мільйонів гривень.

- Саме тому я пропоную затвердити на сесії звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Це не політичне, а чисто технічне рішення, яке необхідне у тому числі й для того, щоб збалансувати міський бюджет, - зазначив Володимир Буряк.

У зверненні зокрема наголошуватиметься, що у Запоріжжі у поточному опалювальному сезоні не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду. Разом з тим для стабілізації ситуацій у цій сфері необхідно прийняти низку рішень на державному рівні. Зокрема передбачити у повному обсязі у державному бюджеті України компенсацію підприємствам теплопостачання збитків, що виникли внаслідок законодавчих змін, постійного зростання вартості природного газу; з метою недопущення подальшого збільшення збитків розробити механізм формування ціни на природний газ для підприємств теплопостачання для потреб населення на тому ж рівні, що і для населення і так далі.

Також міський голова повідомив, що Асоціація міст України досягла домовленості з центральними органами влади про підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячої води. У зверненні пропонується забезпечити його підписання у найкоротший термін.

Зазначимо, за результатами розгляду на сесії депутати підтримали запропоноване звернення.