У Запоріжжі відкрили нічний притулок для безхатченків

01.02.2021 12:35

У Запоріжжі відкриває двері відділення нічного перебування центру реінтеграції бездомних осіб за адресою вул. Радіаторна, 40. Це міський проєкт з підтримки безхатченків. Для його реалізації виділили 500 тисяч гривень з бюджету Запоріжжя на ремонт у приміщенні та закупівлю побутового обладнання. Сьогодні представники міської влади приїхали перевірити готовність центру до роботи.

Ремонтні роботи у пустуючому приміщенні розпочались восени минулого року. Тепер кожен, хто не має постійного місця проживання, зможе звернутися сюди за допомогою та отримати притулок на ніч.

Цю соціальну послугу зможуть отримати понад 30 осіб за один раз. Безхатченкам надається ліжко-місце з комплектом постільної білизни. Вони зможуть користуватися кухонним обладнанням, душем, випрати та випрасувати одяг. Тут можна залишитися як на одну ніч, так і на більш тривалий період часу (згідно з договором, укладеним за результатом визначення індивідуальних потреб). Отримувачі послуги зможуть перебувати у відділенні тільки вночі, згідно з розпорядком дня, який залежить від пори року і затверджується територіальним  центром.

- Фахівці, які будуть працювати у відділенні, окрім надання притулку, проконсультують у питаннях соціального захисту. Разом з працівниками центру обліку бездомних осіб допоможуть у відновленні документів, реєстрації місця проживання. Тобто зараз у нас є все необхідне для того, щоб люди без визначеного місця проживання змогли отримати як притулок, так і допомогу, - розповів заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

У структурі територіального центру в 2008 році був відкритий центр обліку бездомних осіб. Облік ведеться на підставі особистого звернення бездомної особи або під час виявлення.

Всього за час роботи центру на облік було взято 704 особи. Більшість з них за сприянням фахівців центру відновили документи (паспорт), отримали реєстрацію місця проживання /перебування.

Крім цього, в рамках міської комплексної програми соцзахисту населення людям без певного місця проживання надається харчування в осінньо-зимовий період, а також грошова допомога для відновлення документів і натуральна допомога у вигляді продуктових наборів та одягу.