Міські голови відстояли тарифне питання у Кабінеті Міністрів України

09.02.2021 14:15

Асоціація міст України та Кабінет Міністрів України підписали сьогодні Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячої води. Серед головних домовленостей – до кінця цього опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не підвищуватимуть. Це стало результатом перемовин, які проводили представники АМУ, міські голови з центральними органами влади. Зокрема на минулому тижні міські голови, керівництво АМУ зустрілися у Києві з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. У зустрічі взяв участь і міський голова Володимир Буряк.

 У Меморандумі також зазначається, що підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечать стале проходження опалювального сезону. Кабінет Міністрів України також погодився, що збитки підприємств комунальної теплоенергетики, отримані у результаті державного регулювання вказаних тарифів, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК «Нафтогаз України», АМУ спільно визначать фінансові джерела для вказаної компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

Нагадаємо, в умовах зростання вартості природного газу на центральному рівні було здійснено низку заходів для того, щоб знизити ціну на газ для мешканців. У той же час збереглася проблема подорожчання блакитного палива для підприємств комунальної теплоенергетики, які забезпечують централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання для громадян, переважно тих, які мешкають у багатоповерхових будинках.

Результатом підвищення вартості природного газу могло стати зростання тарифів на тепло та гарячу воду. Тобто вже цього опалювального сезону громадяни змушені були б платити за них більше. Однак у сучасних умовах це могло б значно погіршити рівень життя мільйонів людей. Саме тому Асоціація міст України, міські голови українських міст розпочали діалог з центральними органами влади. Його мета – не допустити у поточному опалювальному сезоні зростання тарифів на опалення та гарячу воду, забезпечити стабільну роботу комунальної теплоенергетики та врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячої води.

 У січні Асоціація міст України», міські голови змогли досягти низки домовленостей з Кабінетом Міністрів України, іншими органами центральної влади. Зокрема було задекларовано, що цього опалювального сезону у містах не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду. Разом з тим було оголошено про намір вирішити низку питань, які мають забезпечити стабільну роботу комунальної теплоенергетики в умовах зростання вартості природного газу для теплопостачальників. Було вирішено розробити та підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячої води. Представники АМУ активно працювали над розробкою Меморандуму.

На січневій сесії Запорізької міської ради, за ініціативи міського голови Володимира Буряка, депутати підтримали звернення до центральних органів влади щодо необхідності забезпечення фінансової стабільності у сфері надання комунальних послуг. У ньому наголошувалося, що цього опалювального сезону у Запоріжжі не підвищуватимуть тарифи на опалення та гарячу воду. Було запропоновано передбачити у повному обсязі у державному бюджеті України компенсацію підприємствам теплопостачання збитків, що виникли внаслідок постійного зростання вартості природного газу. Також депутати закликали у найкоротші терміни підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячої води. Зазначимо, міський голова Володимир Буряк брав активну участь у перемовинах на загальнодержавному рівні щодо вирішення цього питання. Сьогодні Меморандум було підписано.

Міський голова Володимир Буряк також прокоментував подію на своїй публічній сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".