У Запоріжжі підбили підсумки архітектурного конкурсу на визначення проєкту пам’ятника захисникам України

26.02.2021 12:24

У департаменті архітектури та містобудування Запорізької міської ради підбили підсумки проведення відкритого архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції пам’ятника захисникам України в сквері Прикордонників. У конкурсі взяли участь 6 проєктів, з яких обрано одного переможця. Автори ще двох пропозицій отримають заохочувальні призи.

У Запоріжжі планують встановити пам’ятник захисникам України. Для цього обрали сквер Прикордонників в Олександрівському районі. Згідно з дорученням міського голови Володимира Буряка було проведено відкритий архітектурний конкурс. Всього було надіслано 11 проєктів.

Як розповів в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Павло Назаренко, троє учасників відмовились від подальшої участі в конкурсі. Згідно до вимог положення про проведення конкурсу всі пропозиції подавались анонімно.

- На першому засіданні членів журі ми розпакували всі пропозиції та перевірили на відповідність умовам конкурсу. Однією з них була зокрема наявність орієнтовного кошторису. На жаль, за результатами перевірки 2 проєкти не мали всієї необхідної інформації, тому їх не було допущено до участі в конкурсі. Таким чином журі розглядало 6 запропонованих проєктів, - зазначив Павло Назаренко.

Переможця конкурсу визначало журі, в складі якого провідні експерти з архітектури Запоріжжя. Також було проведене громадське обговорення. Перемогу здобув проєкт № 305764. Це здвоєний тризуб, який є одним з найбільш значущих символів українських воїнів, та стела пам’яті, присвячена загиблим. Сам тризуб містить в собі також мечі, як символ воїнів Україні усіх часів, та козацький хрест як символ запорозького козацтва. Основу тризуба прикрашає вишиваний орнамент.

- Всі проєкти, які надійшли на конкурс, враховували комплексний підхід до облаштування пам’ятника. Пропонувався не лише ескіз майбутнього монумента, а й благоустрій прилеглої території та співвідношення з уже існуючим пам’ятником прикордонникам. У підсумку обговорень та голосування думки громадськості та членів журі щодо найкращого проєкту виявились однаковими, - зазначив голова журі, голова правління ради архітекторів Запорізької області Євген Голощапов.

Переможець отримає призову нагороду в розмірі 100 тисяч гривень. Друге та третє місце в конкурсі не посів жоден з проєктів, оскільки не набрав необхідної кількості голосів. Автори ще двох пропозицій отримають заохочувальні призи в розмірі 20 тисяч гривень.

На спорудження пам’ятника необхідно близько 10 млн грн. Наразі ведеться підготовка до старту процедури проєктування, передбачення коштів на зведення пам’ятника, погодження від міністерства культури України. Роботи планується розпочати до кінця року.