Нові підпірні стінки на площі Запорізькій вже завершують бетонувати

04.03.2021 16:40

На площі Запорізькій сьогодні завершують бетонування підпірних стінок, які дозволили зупинити зсув ґрунту та врятувати площу від подальшого руйнування. Фактично було забетоновано понад кілометр підпірних стінок, розташованих у кілька ярусів. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив виконання робіт.

Площа Запорізька завжди була одним з улюблених місць запоріжців. Справжньою окрасою є вид з площі Запорізької на греблю «Дніпрогесу» та острів Хортиця. На жаль, зовнішній вигляд цієї площі вже багато років не відповідав статусу однієї з головних площ міста. Однак головна проблема полягала навіть не у цьому. Через загрозу зсуву ґрунту площа Запорізька та прилегла територія опинилася під загрозою руйнування. У ситуацію втрутилася міська влада. Міський голова Володимир Буряк доручив профільним службам розробити проєкт, який дозволив би не лише врятувати площу Запорізьку, а і створити сучасну зону відпочинку на цій території.

Після вивчення всіх пропозицій Володимир Буряк висловив думку, що оновлена площа Запорізька повинна стати частиною великого комплексу, який розташований на обох берегах Дніпра. Вже реконструйовано Правобережний пляж, у планах реконструкція площі та парку Енергетиків. Є проєкт реконструкції Міського палацу дитячої та юнацької творчості та благоустрою прилеглої території. Продовжуються роботи на площі Запорізькій. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду на об’єкті. Керівники профільних міських служб, підрядники відзвітували про зроблене та подальші плани робіт.

- Вже зроблено досить багато. У першу чергу важливо було зупинити подальший зсув ґрунту за рахунок будівництва підпірних стінок. Сьогодні можна сказати, що це вдалося зробити. Підрядники завершують бетонування підпірних стінок, загальна довжина яких складає понад кілометр, - сказав Володимир Буряк.

Сьогодні на облаштуванні підпірних стінок на площі Запорізькій працювали понад 20 робітників. Були задіяні 4 одиниці техніки, зокрема самоскиди, бетономішалка і так далі. Також на площі Запорізькій забетонували частину сходових маршів, оглядового майданчика. Восени планується завершити заміну мереж водопостачання, водовідведення, дощової каналізації. Благоустрій території – наступний етап робіт. Спеціалісти відзначають, що об’єкт досить масштабний та потребує значного фінансування. Тому виконання робіт розбито на кілька черг. У подальшому планується облаштувати на цій території дитячий майданчик, скейтмайданчик, зелену зону з висадженням додаткових зелених насаджень, фонтан, зону відпочинку. У планах і спорудження пішохідного переходу, який з’єднає площу Запорізьку та парк Металургів ім. В. Сацького.

- Важливо вже восени завершити всі підземні роботи. Тобто заміну мереж водопостачання, зливової каналізації, прокласти мережі електропостачання і так далі. За цей час необхідно буде внести у проєктну документацію всі необхідні корегування, які стосуються благоустрою території. Наступний етап – благоустрій площі Запорізької, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що благоустрій площі Запорізької, створення єдиного комплексу, який включатиме зони відпочинку на обох берегах Дніпра – масштабний проєкт, розрахований на кілька років. Його неможливо реалізувати за рік. Як через значні обсяги робіт, так і через необхідність значного фінансування. Тому місто планує зробити все поетапно. І реконструкція, благоустрій площі Запорізької – один з важливих етапів цієї роботи.