У Запоріжжі посилюються карантинні обмеження

02.04.2021 14:35

З 3 квітня у Запоріжжі будуть посилені карантинні обмеження. Таке рішення було прийняте сьогодні під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке пройшло під головуванням міського голови Володимира Буряка. Головна причина – необхідність зупинити зростання кількості захворювань, щоб не допустити колапсу у медичній системі, яка може не впоратися з навантаженням.

Сьогодні під головуванням міського голови Володимира Буряка пройшло засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головна тема обговорення – епідемічна ситуація у місті, необхідність впровадження додаткових карантинних заходів для зменшення кількості захворювань. Спеціалісти зазначили, що додаткові обмеження необхідні щоб не допустити кризи у медичній системі.

Представник Запорізького обласного лабораторного центру Володимир Хомутов наголосив, що Запоріжжя та Запорізька область залишаються у «помаранчевій» зоні, однак ситуація погіршується. Кількість хворих у місті зростає.

- Якщо наприкінці лютого щодня фіксувалося близько 60 хворих, то зараз 300-350, а за результатами минулого дня понад 450. При цьому збільшується кількість важких хворих. У цій ситуації вважаємо необхідним запровадити додаткові карантинні обмеження щоб зупинити розповсюдження захворювання, - сказав Володимир Хомутов.

Цю позицію підтримали й медики. Директор департаменту охорони здоров’я міської ради Вікторія Ушакова наголосила, що медичні заклади міста наразі мають вільні місця. Завантаженість ліжок для дорослого населення складає 82%. У міста ще є резерв для розгортання додаткових ліжок, забезпечений медиками та обладнанням, але він не безкінечний. Ситуація погіршується, тому що стає більше важких хворих, коронавірусна інфекція «молодшає».

- Якщо вже зараз не ввести додаткові карантинні заходи, не зменшити кількість соціальних контактів, знизивши таким чином кількість захворювань, то вже через деякий час медицина не зможе ефективно надавати допомогу всім пацієнтам, - зазначила Вікторія Ушакова.

Міський голова Володимир Буряк підкреслив, що місто має право впроваджувати додаткові карантинні обмеження. У Запоріжжі це необхідно зробити щоб попередити ситуації, які вже виникли у багатьох великих містах України.

- Розроблено пропозиції щодо впровадження додаткових карантинних обмежень. Пропонується впровадити їх вже з суботи, 3 квітня, з урахуванням епідемічної ситуації, яка продовжує погіршуватися, - заявив Володимир Буряк.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій підтримала цю пропозицію. У результаті з 3 квітня у Запоріжжі заборонено:

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування, з 20:00 до 6:00 у будні дні; у вихідні дні вони мають право працювати лише із здійсненням адресної доставки або навинос;

- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних тощо) заходів, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також офіційних спортивних заходів та матчів ігрових видів спорту без глядачів;

- приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури;

- діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги тощо);

- діяльність спортивних залів, фітнес-центрів;

- діяльність ринків, крім продовольчих;

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім закладів, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин.

Також дозволена торговельна діяльність із здійсненням адресної доставки замовлень, діяльність операторів поштового зв’язку, медичної, ветеринарної практики, АЗС (без зон харчування) тощо. Перукарні та салони краси можуть працювати за попереднім записом.

Дитячі садки продовжать свою роботу, 1-4 класи шкіл навчатимуться очно, з дотриманням карантинних вимог, старші класи – дистанційно. Громадський транспорт перевозитиме пасажирів відповідно до кількості сидячих місць, з дотриманням карантинних вимог.

Більш детально з переліком обмежень можна ознайомитися у протоколі міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на сайті міської ради. Обмеження впроваджуються з 3 квітня до окремого рішення комісії.