Запоріжжя завершує оновлення трамвайного парку

20.04.2021 12:15

Цього року Запоріжжя вже отримало 10 додаткових європейських трамваїв, 4 з них вже здійснюють перевезення пасажирів. До кінця місяця місто отримає ще 2 таких трамвая. Тобто загалом цього року їх буде придбано 12. Поступово всі вони вийдуть на лінію. Також цього року планується виготовити ще 3 власних запорізьких трамвая. Сьогодні міський голова Володимир Буряк проконтролював продовження реалізації програми «Запорізький трамвай».

З 2017 року у Запоріжжі успішно реалізується програма Володимира Буряка «Запорізький трамвай». Вона включає виготовлення запорізьких трамваїв на базі КП «Запоріжелектротранс», придбання європейських трамвайних вагонів та капітальний ремонт існуючого рухомого складу. За попередні роки було зібрано 14 трамваїв, придбано 13 європейських трамвайних вагонів. Впровадження програми продовжується і цього року.

У 2021 році заплановано придбати ще 12 європейських трамваїв. Також ще 3 трамвайних вагони буде виготовлено силами КП «Запоріжелектротранс». З урахуванням капітального ремонту рухомого складу це дозволить вже цього року завершити оновлення існуючого трамвайного парку. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду на базі КП «Запоріжелектротранс», проконтролювавши продовження реалізації програми «Запорізький трамвай».

- Впровадження програми «Запорізький трамвай» дозволить нам цього року повністю завершити оновлення існуючого у Запоріжжі трамвайного парку. У результаті на лінію у нас виходитимуть лише нові трамваї, європейські або відремонтовані капітальним ремонтом трамвайні вагони, - сказав Володимир Буряк.

Наразі Запоріжжя вже отримало 10 європейських трамвайних вагонів з запланованих на цей рік 12, інші два мають надійти до кінця цього місяця. При цьому 4 європейські трамваї вже задіяні для перевезення пасажирів, ще 2 повинні вийти на лінію найближчим часом. Поступово «Запоріжелектротранс» планує вивести на лінію всі 12 європейських трамваїв, придбаних цього року. Тобто загалом їх працюватиме у Запоріжжі 25. Всі вони будуть капітально відремонтовані, переобладнані під запорізьку колію, пофарбовані у корпоративні кольори запорізького комунального громадського транспорту.

Зазначимо також, що у планах на цей рік збирання ще 3 трамваїв силами КП «Запоріжелектротранс». У результаті їх стане загалом 17. Продовжується і ремонт рухомого складу. Зокрема за кілька років було капітально відремонтовано 8 трамвайних вагонів. Виконувався і їх середній ремонт. Роботи продовжуються і цього року. Так, сьогодні у трамвайному депо ремонтують один трамвай. Виконання середніх та капітальних ремонтів на базі «Запоріжелектротрансу» дозволяє відновити трамвайні вагони, строк експлуатації яких завершився. Тобто у планах на цей рік повністю завершити оновлення існуючого трамвайного парку, при цьому навіть дещо збільшивши його кількість. Зараз на лінію у Запоріжжі щоденно виходить 47 трамваїв. Для цього підприємство домовилося про навчання додаткових водіїв.

- Важливо також, що «Запроріжелектротрансу» вдалося вирішити питання підготовки нових водіїв трамваїв та тролейбусів, адже наразі це досить дефіцитна спеціальність. Є учбова база, вдалося укласти угоду з навчальним закладом, є технічна база безпосередньо на «Запоріжелектротрансі». Зараз перша група проходить навчання і після цього розпочне працювати на підприємстві. Програма почала діяти минулого року, - зазначив Володимир Буряк.

Нагадаємо також, що продовжується робота над відновленням повноцінної роботи трамвайного маршруту №12, який з’єднає Заводський та Шевченківський райони між собою, та далі з центром міста. Зараз працівники «Запоріжелектротрансу» продовжують демонтувати аварійні рейки на вулиці Шевченка. Після цього підрядник почне роботи на проїжджій та пішохідній частинах, а також з облаштування новий рейок.

На «Запоріжелектротрансі» зазначають, що сподіваються на подальшу підтримку з боку міського голови Володимира Буряка щодо розвитку електротранспорту у Запоріжжі. Не лише трамваїв, але й тролейбусів.

- У подальших планах продовження випуску трамваїв запорізького виробництва. Також приділимо увагу подальшому розвитку програми «Запорізький тролейбус». У тому числі придбанню тролейбусів з автономним ходом. Вони вже успішно працюють на двох маршрутах. Один з них з’єднав Хортицький район з Бородинським мікрорайоном, інший – острів Хортицю з центром міста. Вони користуються популярністю, тому там необхідно збільшити кількість рухомого складу, - заявив Володимир Буряк.