Запоріжжя та Польща зацікавлені у реалізації спільних проєктів

13.05.2021 11:45

Перспективи співробітництва Запоріжжя та Польщі у різних сферах, зокрема у галузях освіти, науки, культури та інвестицій. Проведення Днів польсько-української культури і науки «Pod jednym Niebem». Ці та інші питання сьогодні обговорили під час зустрічі у міськвиконкомі. У ній взяли участь заступник міського голови Андрій П’ятницький та інші представники міської влади, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Пьотр Стаханчик.

Запоріжжя відвідали представники Генерального консульства Республіки Польща у Харкові. У складі делегації Генеральний консул Пьотр Стаханчик, представники консульства та польських культурних товариств. Сьогодні у міськвиконкомі відбулась зустріч керівництва міста з польською делегацією, яка пройшла під головуванням заступника міського голови Андрія П’ятницького.

На початку зустрічі заступник міського голови зазначив, що запоріжці раді вітати гостей. Місто зацікавлене у співробітництві з Польщею за різними напрямками. Це стосується не лише економіки, а й культури, освіти, науки. І такий успішний досвід у міста є. Достатньо згадати авіаційні рейси, відкриті між Запоріжжям та низкою польських міст. На жаль, в умовах пандемії рейси призупиняються, зменшується кількість пасажирів, але Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» продовжує розвиватися.

- Сьогодні нам було б цікаво почути ваші пропозиції щодо подальшого співробітництва, про досвід вашої роботи у Харкові. Можливо, деякі напрацювання ми зможемо спільно впровадити у Запоріжжі. Вважаю, що нам також є що запропонувати, - сказав Андрій П’ятницький.

Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Пьотр Стаханчик зазначив, що Польща активно співпрацює з Україною, реалізує проєкти за різними напрямками. Зокрема щодо співробітництва у сфері освіти, пропагування польської культури, взаємодії з польськими культурними товариствами, які активно діють і у Запоріжжі. Надається допомога і вимушеним переселенцям. Генеральний консул Польщі подякував запоріжцям за відкриття у Запоріжжя пам’ятника відомому поляку Феліксу Мовчановському, підприємцю, меценату, який на початку двадцятого століття був міським головою Олександрівська.

За словами Пьотра Стаханчика, Генеральне консульство Польщі зацікавлене у посиленні співробітництва із Запоріжжям.

- Впевнений, що сьогоднішня зустріч сприятиме не лише активізації діючих проєктів, але й налагодженню взаємодії у нових сферах. Ми зацікавлені зокрема у співробітництві Запоріжжя з Польщею на муніципальному, регіональному рівні, - заявив Пьотр Стаханчик.

Сторони домовилися опрацювати можливі напрямки подальшої взаємодії та вже цього року перейти до більш конкретної роботи щодо активізації співробітництва у різних сферах.