Запоріжжя та АМКУ мають успішний досвід співпраці та готові її продовжувати

17.05.2021 11:55

Антимонопольний комітет України та Запоріжжя мають успішний досвід співробітництва, який є прикладом для інших міст України. Зокрема це стосується розвитку запорізького аеропорту. На цьому наголосила Голова АМКУ Ольга Піщанська, яка перебуває з робочою поїздкою у Запорізькій області.

В Україні продовжується впровадження законодавчих змін, які стосуються різних сфер діяльності. Зокрема застосування механізмів державної допомоги, які мають відповідати європейським стандартам. Відповідні законодавчі зміни затверджені, тепер необхідно впровадити механізми їх ефективного використання, реалізації на місцях. Адже вже у 2022 році вони повинні запрацювати у повному обсязі.

17 та 18 травня у Запоріжжі з робочою поїздкою перебуватимуть Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська та інші представники АМКУ. Головна мета поїздки – роз’яснення питань застосування законодавства про державну допомогу на місцях. Зокрема сьогодні відбулась зустріч делегації АМКУ з керівництвом міста та області. У заході взяв участь міський голова Володимир Буряк.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух відзначив, що у місцевих громад є багато питань щодо впровадження механізмів державної допомоги, тому приїзд представників АМКУ, проведення відповідних тренінгів буде дуже корисним.

- Наприклад, у Запоріжжя є успішний досвід та потенціал щоб вирішити ці питання. Значно складніше буде у цьому відношенні всім іншим громадам Запорізької області, - заявив Олександр Старух.

За словами Ольги Піщанської, представники АМКУ планують відвідати всі великі міста України та не лише їх, адже зараз дуже важливо, щоб всі зрозуміли, як повинні працювати механізми надання державної допомоги. В іншому випадку вже досить скоро громади не зможуть їх використовувати. Голова АМКУ зазначила, що у цих питаннях Запоріжжя серед лідерів і може бути прикладом для інших міст України.

- Маємо успішний досвід співробітництва з Запоріжжям, зокрема щодо розвитку аеропорту. У нас є невдалий досвід з аеропортом Дніпра, а як позитивний приклад можу навести Міжнародний аеропорт «Запоріжжя». Завдяки ефективній співпраці, успішній підготовці всіх матеріалів щодо фінансування проєкту його вдалося успішно впровадити і місто отримало сучасний аеропорт. Впевнена, що ми й надалі будемо успішно співпрацювати, - зазначила Ольга Піщанська.

Міський голова Володимир Буряк нагадав, що Запоріжжя збудувало сучасний аеропорт за рахунок коштів бюджету міста, тобто громади, а також залучення кредитів державних банків. У результаті проєкт вдалося реалізувати у стислі терміни. У тому числі й завдяки допомозі АМКУ у вирішенні питань залучення коштів державних банків.

- Хочу подякувати керівництву, співробітникам Антимонопольного комітету України. Завдяки отриманим роз’ясненням, допомозі з підготовки документів ми змогли вчасно підготувати необхідні матеріали та залучити кошти для завершення цього важливого для міста та області об’єкту, - сказав Володимир Буряк.