У Запоріжжі затвердили програму збереження культурної спадщини

11.06.2021 16:55

В ході 6-ї сесії Запорізької міської ради депутати ухвалили програму збереження культурної спадщини на 2021-2023 роки. Передбачається виділення коштів у розмірі понад 500 тисяч гривень.

На державному обліку у місті Запоріжжі перебувають 285 пам’яток культурної спадщини, у тому числі 151 пам’ятка історії, 52 – архітектури та містобудування, 19 – монументального мистецтва, 11 – науки і техніки, 52 – археології. Крім того, 102 об’єкта мають правовий статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Згідно з історико-архітектурним опорним планом Запоріжжя, визначено межі та режими використання зон охорони пам’яток та трьох історичних ареалів міста – це «Старий Олександрівськ», «Соціалістичне Запоріжжя» та «Національний заповідник «Хортиця».

Метою міської програми є реалізація державної політики у сфері збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища Запоріжжя, покращення естетичного вигляду пам’яток культурної спадщини, розташованих в історичних ареалах міста.

Серед першочергових завдань програми збереження культурної спадщини:

  • виготовлення охоронних дощок та їх встановлення на пам’ятках культурної спадщини;
  • розробка та затвердження паспортів опорядження головних фасадів пам’яток архітектури та містобудування, розташованих у центральній частині міста;
  • виготовлення та оновлення на фасадах пам’яток архітектури та містобудування пошкодженої керамічної плитки;
  • розробка облікової документації на об’єкти культурної спадщини та направлення її до центрального органу виконавчої влади з метою занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та надання правового статусу пам’яток культурної спадщини;
  • укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини з їх власниками (користувачами).

Програма розрахована на 2021-2023 роки. На поточний рік для її реалізації депутати міської ради виділили понад 500 тис. грн.