У Запоріжжі підбили перші підсумки роботи систем безготівкової оплати проїзду в транспорті

02.06.2021 12:30

З моменту запуску системи безконтактної оплати проїзду в комунальному транспорті мешканці Запоріжжя оплатили понад 150 тисяч поїздок платіжними картами або гаджетами з NFC.

Нагадаємо, впровадження безготівкової оплати за користування муніципальним транспортом відбулось у жовтні минулого року в рамках програми розвитку комунального громадського транспорту, розробленої за дорученням міського голови Володимира Буряка. Спеціальними пристроями обладнані весь комунальний громадський транспорт Запоріжжя. Валідатори встановлені на всіх трьох входах у салон. Вже понад півроку пасажири муніципальних автобусів, тролейбусів і трамваїв можуть оплачувати поїздки безготівково, зручним для них способом - на стаціонарному валідаторі в салоні, на мобільному терміналі у кондуктора або в мобільному додатку EasyWalletUA з інтегрованою платформою цифрових гаманців Masterpass.

- Впровадження багатофункціональної безконтактної оплати проїзду в муніципальному транспорті - це значний крок вперед у глобальних проєктах, які планується реалізувати у місті, таких як «Картка Запоріжця» і Smart city. Побачивши на практиці позитивний ефект роботи системи, ми не збираємося зупинятися на досягнутому і будемо розширювати можливості системи у всіх сферах і сервісах міста, - зазначив директор з фінансово-економічних питань КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов.

Як розповів віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні Юрій Батхін, Mastercard вже шостий рік працює над розвитком інфраструктури Smart city в українських містах.

- У Запоріжжі ми реалізували комплексне рішення, яке включає оплату і на терміналах, і в додатку. Але найголовніше – воно охоплює всі види муніципального транспорту. Ми вдячні партнерам за відкритість і готовність до реалізації технологічних про'ктів і раді, що містяни так активно приймають платіжні інновації, - підкреслив Юрій Бахтін.

Щоб оплатити проїзд, досить лише піднести до валідатора, встановленоuj в салоні, безконтактну банківську карту, смартфон з функцією «Apple Pay» чи «Google Pay», або ж інший гаджет з NFC і дочекатися світлового сигналу.

Окрім того, можна сплатити за проїзд через мобільний додаток «EasyWallet UA». Технічним партнером рішення виступив сервіс «EasyPay», банком-еквайром - АТ «Комерційний банк «Приватбанк».

- Запоріжжя - одне з найбільших міст-партнерів «EasyPay» і ми раді реалізувати і підтримувати технічно платіжне рішення для громадського транспорту міста. За допомогою мобільного додатка EasyWalletUA пасажири можуть купувати як разові, так і проїзні квитки онлайн і використовувати їх для проїзду в муніципальному транспорті. Ми раді, що Запорізька міська рада відкрита до плідної співпраці і піклується про технологічність і комфорт оплати проїзду для містян, - відзначив СЕО EasyPay Олексій Авраменко.

Транспорт у Запоріжжі обладнаний спеціальними bluetooth-датчиками. Вони дозволяють на вході визначити, у кого з пасажирів вже є додаток «EasyWalletUA» на смартфоні, і надіслати їм спеціальне повідомлення. Оплата в додатку здійснюється через цифровий гаманець «Masterpass» або «Apple Pay» чи «Google Pay». Електронний квиток зберігається в додатку у вигляді QR-коду і може бути як разовим, так і проїзним на календарний місяць. Такий квиток не потрібно додатково сканувати або компостувати. Перевірку наявності та дійсності електронного квитка здійснює контролер шляхом зчитування QR-коду за допомогою мобільного телефона.