Міська лікарня №8 отримала новий санітарний автомобіль для паліативної допомоги

08.06.2021 15:30

У Запоріжжі розвивається система паліативної допомоги пацієнтам. Так, на базі одразу кількох міських лікарень оснащені спеціалізовані відділення. Сьогодні відділенню паліативної та хоспісної допомоги при міській лікарні №8 представники міської влади передали новий санітарний автомобіль. Це дозволить медичним працівникам надавати виїзну медичну допомогу паліативним пацієнтам.

Паліативні хворі – пацієнти усіх вікових груп, які страждають на тяжкі невиліковні захворювання та потребують тривалої кваліфікованої медичної допомоги.

У Запоріжжі функціонує відділення хоспісної та паліативної допомоги для таких хворих у трьох медичних закладах: в КНП «Міська лікарня №10», де відділення розраховане на 25 ліжок, та відділення паліативної допомоги на 30 ліжок в КНП «Міська лікарня №8». Стаціонарна та мобільна паліативна медична допомога дітям надається в КНП «Міська дитяча лікарня №5».

У міській лікарні №8 паліативне відділення на 30 ліжок функціонує з квітня 2020 року. У відділенні проведено поточний ремонт на суму 312 тис. грн з урахуванням потреб пацієнтів з особливими можливостями. Закуплено 30 функціональних медичних ліжок, приліжкові тумби, м’який інвентар на суму 460 тис. грн. Ще на 520 тис. грн придбано медичне обладнання. Також це паліативне відділення в повному обсязі забезпечене лікарськими засобами та медичними виробами, необхідними для надання медичної допомоги, пацієнти отримують адаптоване харчування.

Тепер медичні працівники відділення при міській лікарні №8 можуть надавати допомогу паліативним пацієнтам не тільки у відділенні, але й виїжджаючи до них додому. Для цього в лікарню придбаний санітарний автомобіль вартістю 1,2 млн грн, обладнаний спеціальною медичною технікою.

- Автомобіль для виїзду до тяжкохворих оснащений кисневим концентратором, дефібрилятором, ношами для пацієнта. Цей автомобіль з’явився на базі нашого медичного закладу з квітня 2021 року, що забезпечило пацієнтам можливість отримати нову послугу – паліативна медична допомога вдома. Адже багато пацієнтів почуваються краще та зручніше в оточенні своєї сім’ї та домашніх стін. Так, з квітня і по теперішній час така допомога вдома вже надана 12 хворим, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня №8» Надія Севальнєва.

За словами представників міської влади, оснащення паліативних відділень у місті стало можливим за рахунок співфінансування НСЗУ та міського бюджету.

- Протягом останніх 5-6 років у місті приділяється особлива увагу розвитку паліативної та хоспісної допомоги. Адже паліативні хворі – це найважча група пацієнтів, яким постійно потрібна не тільки медична, але й психологічна допомога. Наше завдання - забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним захворюванням. Наші працівники пройшли для цього спеціальну медичну підготовку, маємо всю необхідну техніку та обладнання, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.