В Запоріжжі відзначають Всесвітній день донора

14.06.2021 15:40

Щороку 14 червня в усьому світі дякують донорам крові за порятунок людських життів. Саме у цей день 2005 року під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я міністри охорони здоров’я різних країн одноголосно ухвалили заяву про підтримку добровільного донорства крові, приурочивши цю подію до дня народження австрійського лікаря Карла Ландштайнера, який отримав 1930 року Нобелівську премію за відкриття груп крові. Сьогодні небайдужі запоріжці долучилися до знакової дати та здали свою кров для відділення трансфузіології Міської лікарні екстреної та швидкої допомоги. У тому числі до акції приєдналися представники міської влади.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора 2021 року присвячена темі «Безпечна кров рятує життя» і має гасло «Здавати кров в ім’я здорового світу». У  Запорізькій міській лікарні екстреної та швидкої допомоги сьогодні десятки запоріжців залишили свої біологічні матеріали для банку крові трансфузіологічного відділення.

- Донорство крові потрібне світу, оскільки забезпечує доступ окремих пацієнтів і населення загалом до якісної та безпечної крові та її продуктів як у мирному житті, так і в періоди надзвичайних ситуацій. Зазвичай саме лікарі стають першими, хто дає свою кров для потреб пацієнта. Але зробити свій внесок може кожен бажаючий. Головне – це відсутність протипоказань. Окрім того, що кров донора може врятувати життя людині, є користь і для самого донора. Адже регулярна здача крові допомогає оздоровленню та оновленню організму. До того ж це безкоштовний спосіб перевірити стан свого здоров’я, адже перед забором крові людина здає аналізи для виявлення можливих протипоказань, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Міська лікарня екстреної та швидкої допомоги була обрана для участі у всесвітній акції не випадково. Адже вона є найбільшою медичною установою міста, яка спеціалізується на наданні екстреної медичної допомоги за хірургічним, кардіологічним, урологічним, травматологічним профілями у цілодобовому режимі.

Щороку у лікарні проходять стаціонарне лікування понад 20 тис. пацієнтів, проводиться біля 13 тис. оперативних втручань, цілодобовий травматологічний пункт обслуговує близько 24 тисяч осіб. Багатьом пацієнтам при цьому потрібна донорська кров.

Її забором та зберіганням займається відділення трансфузіології. Об’єм заготівлі крові у відділенні становить від 1000 до 1500 л на рік, плазми методом плазмаферезу (первинного фракціонування) - 500 л на рік.

З метою покращення роботи відділення на початку 2019 року було придбане нове холодильне обладнання (Dometic ME 605) для зберігання плазми крові  вартістю 28,5 тис. грн.

У 2020 році відділення прийняло 3209 донорів, заготувало 1610,4 л консервованої крові, 706,6 л плазми, 2 дози аутокрові для хворих. За 5 місяців 2021 року прийнято 1224  донорів, заготовлено 612,9 л консервованої крові, 277 л плазми.

- Всесвітній день донора став приводом зробити свій внесок у донорський банк крові. Адже кров це життя, и комусь ці 250 мл крові, якими ділиться донор, можуть стати рятувальними. Добре, коли у лікарів в запасі є ця кров і їм не треба витрачати такий дорогоцінний час на її пошуки. Адже кожна краплина крові та кожна хвилина є безцінними, якщо мова йде про рятування життя. Сьогодні я здавав кров вперше – побачив на власні очі, що це швидко, безпечно, а головне – це дуже потрібна справа. Думаю, що й у майбутньому буду долучатися до подібних акцій, - розповів керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

За словами медиків, завдяки небайдужості донорів відділення трансфузіології здатне на 100% забезпечити потребу в компонентах крові не тільки КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» ЗМР, а й інші лікарні  Запоріжжя.