Більшість депутатів відмовились брати участь у сесії міської ради

30.06.2021 13:00

Сьогодні мала відбутися сьома сесія Запорізької міської ради. Однак через відсутність кворуму вона не відбулась. На сесії не зареєструвалися депутати більшості фракцій міської ради. У результаті не були прийняті важливі для запоріжців рішення, без заробітних плат можуть залишитися медичні працівники, під загрозою фінансування соціальних програм і так далі.

Під час сьомої сесії Запорізької міської ради планувалося розглянути низку життєво важливих для міста питань. Серед них виділення коштів з бюджету міста для забезпечення виплати заробітної плати медичним працівникам. Додаткові кошти на реалізацію соціальних програм, ремонти у навчальних закладах, реконструкцію бібліотек. Затвердження інвестиційної програми «Вельтум-Запоріжжя» для покращення якості надання послуги з вивезення сміття. Однак сесія не відбулася через відсутність кворуму. Депутати більшості фракцій міської ради не зареєструвалися для участі у сесії.

Міський голова Володимир Буряк з цього приводу зробив заяву перед закриттям сесії. У першу чергу міський голова прокоментував ситуацію з достроковим припиненням повноважень секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва. Міський голова наголосив, що це питання має не політичний, а виключно правовий аспект.

- Всі, хто приходить працювати до міської ради пройшли спеціальну перевірку. Всі нові заступники міського голови її пройшли, а секретар не пройшов. Вона показала, що Анатолій Куртєв вніс до електронної декларації неправдиву інформацію, чим порушив Закон України «Про запобігання корупції». Тому як міський голова я був зобов’язаний підписати розпорядження про його звільнення, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що було отримано відповідного листа від НАЗК про результати перевірки. Також виконавчий комітет міської ради звернувся з цього приводу за роз’ясненнями до Національної юридичної академії. У результаті було прийняте рішення відповідно з вимогами законодавства.

Володимир Буряк наголосив, що посаду секретаря міської ради буде збережено за фракцією партії «Слуга народу», яка може подати відповідну кандидатуру. Після цього її буде винесено на голосування.

Міський голова висловив думку, що сесія міської ради сьогодні мала б відбутися, адже необхідно затвердити низку важливих рішень.

- Зокрема необхідно виділити кошти на виплати зарплат медикам. На жаль, НСЗУ не покриває потребу в повному обсязі, бо вартість тарифів на медичні послуги не відповідає фактичним витратам. Тож ми знову змушені вишукувати кошти в міському бюджеті. А це додаткові 30 млн грн. Але ми не маємо жодною права залишити медиків, як і інших бюджетників, без заробітної плати, - наголосив Володимир Буряк.

Міський голова повідомив, що додаткового фінансування потребує також освітня сфера. Зокрема кошти необхідні на оновлення систем пожежної сигналізації в дитсадках, виконання капремонту водовідведення й благоустрою в 11-й гімназії, яку підтопило через сильну зливу та інше. Це нагальні питання, які необхідно вирішити до початку нового навчального року. Отже рішення необхідно було приймати вже сьогодні.

Виникла потреба в додатковому фінансуванні і у сфері соціального захисту. Зокрема необхідно збільшити планові призначення для забезпечення соціальними послугами громадян похилого віку, людей з інвалідністю, в тому числі й дітей, а також хворих, які потребують сторонньої допомоги. Є важливі рішення у сферах культури, житлово-комунального господарства.

Необхідно також вирішувати питання з підготовкою до нового опалювального сезону, а для цього визначити джерела для авансових платежів за природний газ. Адже Запоріжжя, як і вся країна, увійшли до ринку газу. Тепер для початку опалювального сезону, забезпечення теплом житлових будинків та бюджетних установ, необхідно буде здійснювати передоплату за природний газ, а це за існуючими підрахунками може скласти до 600 мільйонів гривень. Необхідно визначити джерела покриття цих витрат. Для того щоб вчасно розпочати опалювальний сезон вже сьогодні необхідно приймати відповідні рішення.

- Однак сьогодні я бачу, що у залі немає більшості депутатів, які б хотіли вирішити ці питання. Якщо для вас дійсно у першу чергу важливі політика, політичні сили, які вами керують, то ви могли б проголосувати за важливі для міста та запоріжців рішення, а потім продовжувати займатися політикою. Ви вирішили по іншому, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, на сесії зареєструвалися всі присутні депутати партії «Єднання». Депутати інших п’яти фракцій («Слуга народу», «ОПЗЖ», «Європейська солідарність», «Нова політика», політична партія «Партія Шарія») фактично відмовились від участі у сесії, не зареєструвавшись у сесійному залі, хоча багато хто з них фактично був присутній у міській раді. У результаті сесію було закрито через відсутність кворуму.