У Запоріжжі повноцінний рух трамвайного маршруту №12 можуть відновити вже наприкінці цього року

01.07.2021 13:30

У Запоріжжі продовжується робота над відновленням повноцінного руху трамвайного маршруту №12, який повинен з’єднати Шевченківський та Заводський райони між собою та далі з центром міста. На вулиці Шевченка вже розпочалися роботи з монтажу трамвайної стрілки для організації одноколійного реверсного руху трамваїв на цій ділянці. Укладають трамвайні рейки, виконують підготовчі роботи для монтажу наступних ділянок трамвайного шляху. Підрядники повідомили, що вже наприкінці осені рух трамваїв тут може бути відновлено. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів тут виїзну нараду, проконтролював хід реконструкції.

У Запоріжжі було частково припинено рух трамвайного маршруту №12. Поки він курсує лише до кільця біля 52-ї школи. Серед причин необхідність ремонту трамвайного шляху, двох шляхопроводів на вулиці Калібровій. Міський голова Володимир Буряк поставив завдання відновити повноцінний рух трамвайного маршруту №12. Він дійсно потрібний запоріжцям, адже з’єднуватиме Заводський та Шевченківський райони між собою та далі з центром міста.

За попередній період було відремонтовано шляхопроводи Каліброва-І та Каліброва-ІІ, виконано роботи на ділянці вул. Шевченка, від вул. 8 Березня до трамвайного кільця поблизу 52-ї школи. Зараз роботи виконуються на наступній ділянці вулиці Шевченка – від трамвайного кільця до вулиці Солідарності. Розпочалися підготовчі роботи на вулиці Солідарності – виконується демонтаж трамвайних рейок.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду на вулиці Шевченка. Підрядники та керівники профільних міських служб доповіли про виконані роботи, найближчі плани та строки відновлення трамвайного руху на цій ділянці.

- Було припинено рух трамвайного маршруту №12 на цій ділянці. За цей період вже виконано значний обсяг робіт. Відремонтовано два шляхопроводи на вулиці Калібровій, ділянку до кільця поблизу 52-ї школи. У першу чергу завдання відновити повноцінну роботу трамвайного маршруту. Укласти нові рейки на вулицях Шевченка, Солідарності, Калібровій, до шляхопроводу, встановити стрілки для забезпечення реверсного руху трамваю, - сказав Володимир Буряк.

На даний момент на цій ділянці вулиці Шевченка вже демонтовано трамвайні рейки, розпочалося укладання нових. Робітники також готують основу для продовження укладання рейок. Розпочалися роботи для монтажу трамвайної стрілки на вулиці Шевченка.

Нагадаємо, згідно з проєктом на ділянці вул. Шевченка (від кільця поблизу 52-ї школи), вул. Солідарності та вул. Калібрової (до шляхопроводу Каліброва-ІІ) буде замінено рейки та при цьому облаштовано одноколійний трамвайний шлях. Рух трамваїв здійснюватиметься у реверсному режимі, для цього з двох боків ділянки, на вулицях Шевченка та Калібровій, встановлять спеціальні світлофори та трамвайні стрілки.

- Підрядники повідомляють, що роботу трамвайного маршруту може бути відновлено вже наприкінці осені цього року. Сподіваюся, що це буде зроблено. Однак все буде залежати не лише від підрядника, але і від наявності коштів. На даний момент об’єкт ще не профінансований у повному обсязі і необхідно буде шукати додаткові кошти, - наголосив Володимир Буряк.

Зазначимо, також у подальших планах благоустрій цих ділянок на вулицях Шевченка, Солідарності та Калібровій. Зокрема реконструкція дорожнього покриття, зупинок, зливової каналізації, облаштування тротуарів, озеленення і так далі.