Запоріжжя готується до ускладнення епідемічної ситуації

08.07.2021 14:40

Сьогодні, 8 липня, відбулось позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міста Запоріжжя. На нараді були заслухані доповіді представників міського відділу обласного лабораторного центру, Держпродспоживслужби та Нацполіції.

На сьогоднішній день Запоріжжя, як й інші міста України, перебуває у зеленій зоні. Ситуація із поширенням коронавірусної інфекції стабілізована та контрольована, втім ризики початку третьої хвилі захворюваності все ще досить високі.

- У світі триває пандемія. Ситуація ускладняється ще й появою нових штамів коронавірусу. Так, багато країн вже страждають від штаму «Дельта», який є більш складним і вражає значно молодші верстви населення. Наразі перші два випадки виявлені і в Україні. Тож усі запобіжні заходи нині потрібно продовжувати виконувати та бути готовими до будь-якого сценарію, - зазначив перший заступник голови місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міста Запоріжжя Валерій Еделєв.

За інформацією міського відділу Запорізького обласного лабораторного центру, у місті Запоріжжі за весь період пандемії було зафіксовано 54 160 випадків коронавірусу, що становить 7,5 відсотків від загальної кількості населення. З них 97 % одужали, 2,8 % - летальні випадки (для порівняння по Україні загалом цей показник складає - 2,3 %). Кожен восьмий із загальної кількості хворих – був госпіталізований.

- Найголовніша рекомендація для недопущення поширення цієї хвороби – імунізація. Аби створити колективний імунітет – 50% населення мають або пройти вакцинацію, або перехворіти та отримати антитіла. На сьогоднішній день щеплення зробили близько 5% жителів міста. Тож, нагадую, у нас вже працюють 6 центрів вакцинації, до яких можна легко записатись та отримати необхідне щеплення, - розповів завідувач ВП «Запорізький міський відділ «ДУ Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Хомутов.

Додаткові, але не менш важливі рекомендації – утримання від поїздок до країн, де поширюється штам коронавірусу "Дельта", а також продовження дотримання усіх карантинних вимог.

- Лише на минулому тижні нами було проведено 247 обстежень суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог карантину. Порушення виявлені на 120 об’єктах – це заклади, що торгують продовольчими та непродовольчими товарами, заклади громадського харчування, перукарні і навіть аптеки. Ми регулярно надаємо рекомендації, приписи. Але деякі підприємці вже звикли сплачувати відносно невеликий штраф і продовжувати працювати з порушеннями. Тож ми вкотре звертаємося до суб’єктів господарювання з проханням виконувати вимоги карантину, - зазначив в.о. начальника Запорізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Сергій Приходько.

За результатами засідання було вирішено підготувати письмові рекомендації для підприємців та організаторів масових заходів щодо актуальних вимог карантину, вкотре провести з ними інформаційну та роз’яснювальну роботу, а також продовжувати здійснення контролю за дотриманням цих правил. Керівникам суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів, посилити контроль за використанням пасажирами та водіями захисних масок у транспорті, а також забезпечити перевезення пасажирів лише за дозволеною кількістю.