Правоохоронці перевірять можливий факт підробки документів, наданих для скликання позачергової сесії - зареєстроване відповідне кримінальне провадження

14.07.2021 10:40

Позачергова сесія міської ради, про яку оголосили представники кількох фракцій, є незаконною та не може відбутися 14 липня. На цьому наполягають юристи. Разом з тим повідомлення про те, що невстановлені особи за попередньою змовою підробили рішення Запорізької міськради від 9 липня 2021 року, надійшло до Запорізького районного управління ГУНП у Запорізькій області. За цим фактом у єдиному реєстрі досудових розслідувань 13 липня зареєстровано кримінальне провадження за статтею 358-ю Кримінального кодексу України.

До виконавчого комітету Запорізької міської ради 12 липня надійшло звернення голів кількох депутатських фракцій про намір скликати позачергову сесію Запорізької міської ради 14 липня і з проханням провести засідання у цей день. Виконавчий комітет Запорізької міської ради дав юридичну оцінку цьому зверненню. Ситуацію прокоментував директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога.

- За відсутності міського голови можна скликати сесію тільки у двох випадках. Якщо міський голова ухиляється від її скликання, не хоче її скликати за ініціативою депутатів, або не скликає її у визначені строки, а також у випадку, якщо одночасно є вільними посади міського голови та секретаря міської ради. Тільки за таких умов депутати можуть самостійно скликати сесію, іншого закон не передбачає. Закон не дає можливості розширити перелік підстав, з яких можна скликати сесію без міського голови. Таким чином те, що намагається зробити група депутатів – ніщо інше як незаконна дія, спроба скликати сесію поза законом, - заявив Валерій Зломинога.

Наразі підстави для скликання позачергової сесії 14 липня відсутні, адже міський голова Володимир Буряк призначив чергову сесію на 20 липня. Також юристи висловили сумніви щодо документа, який було додано до звернення частини депутатів про скликання позачергової сесії міської ради, вбачають у ньому ознаки підробки.

- На очі потрапив документ на бланку Запорізької міської ради, під номером 1, дату не пам’ятаю, з додатком 25 підписів осіб. Не вдавалися в подробиці про зміст та прізвища цих осіб, однак передали до правоохоронних органів, щоб вони з’ясували, хто виготовив та хто використовував даний документ. Я думаю, що правоохоронці найближчим часом дадуть свою оцінку, - зазначив Валерій Зломинога.

Стало відомо, що повідомлення про те, що невстановлені особи за попередньою змовою підробили рішення Запорізької міськради від 9 липня 2021 року, надійшло до Запорізького районного управління ГУНП у Запорізькій області. За цим фактом у єдиному реєстрі досудових розслідувань 13 липня зареєстровано кримінальне провадження за статтею 358-ю Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років.