У Запоріжжі розглянули питання боротьби з карантинними рослинами

14.07.2021 12:45

Сьогодні у малій залі Запорізької міськради відбулось спільне засідання постійної депутатської комісії з питань екології та робочої групи з питань боротьби з карантинними рослинами. Обговорювали ситуацію щодо знищення амброзії та інших карантинних рослин на територіях районів, в парках і скверах, медичних та освітніх закладах.

У Запоріжжі з 2016 року реалізується програма боротьби з карантинними рослинами. Її перевагою є комплексний підхід у виконанні заходів. Застосовуються механічний, хімічний, фітоценотичний методи боротьби. Це дозволяє крок за кроком вирішувати багаторічну проблему з засиллям у місті алергенних бур'янів.

Цього року заплановано виконати покіс карантинних рослин на площі 2156 га. Ще 8 га оброблять хімічним методом, та 1 га - методом фітоценозу. На початок липня в районах уже виконаний покіс на території площею 1135 га. Фітоценотичний метод почнуть застосовувати восени.

У ході наради заступники голів районів доповіли про ситуацію на місцях. За їх словами, відпрацьовані всі заявки, які надходили від місцевих жителів, триває обробка територій, які перебувають у комунальній власності. Також представники районної влади проводять роз'яснювальну роботу з жителями приватного сектора, підприємцями.

У районних адміністраціях наголошують, що цьогорічні тривали дощі призвели до активного росту алергенних бур’янів, тож території доводиться викошувати частіше. Зважаючи на це, необхідне додаткове фінансування заходів боротьби з карантинними рослинами.

Також в ході наради учасники засідання висловили думку, що необхідно посилити контроль за тим, як утримують свої території підприємства, установи, організації, мешканці приватного сектору. Окрім цього було наголошено, що програма боротьби з амброзією має бути прийнята на обласному рівні задля більш масштабної боротьби з небезпечним алергеном.