Про ситуацію з проведенням сесії Запорізької міської ради, яка запланована на 20 липня

15.07.2021 15:20

20 липня має відбутися чергова сесія Запорізької міської ради. Її, згідно з нормами законодавства, скликав міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, підписавши відповідне розпорядження. До порядку денного включено низку важливих питань. Запоріжці чекають, що депутати міської ради зберуться на сесію та приймуть необхідні місту та містянам рішення.

Нагадаємо хронологію подій. 25 червня Анатолія Куртєва звільнено з посади секретаря Запорізької міської ради. Це пов’язано з тим, що він не пройшов спеціальну перевірку, яку проходять усі посадовці. Зокрема під час перевірки було виявлено, що він порушив Закон України «Про запобігання корупції» та подав неправдиві відомості в е-декларації. Зважаючи на це, міський голова Володимир Буряк був зобов’язаний звернутися до правоохоронних органів і звільнити Анатолія Куртєва з займаної посади. Міський голова підписав відповідне розпорядження, наголосивши, що рішення не є політичним та прийняте на вимогу відповідного законодавства. При цьому фракція партії «Слуга народу» має подати нову кандидатуру на посаду секретаря міської ради, яку буде після цього винесено на затвердження сесії.

30 червня мала відбутися сьома сесія Запорізької міської ради. Однак через відсутність кворуму вона не відбулась. На сесії не зареєструвалися депутати більшості фракцій міської ради. Фактично бажання працювати на благо міста виявили лише представники партії «Єднання». Інші фракції у сесійному залі не зареєструвалися. Своє рішення вони мотивували ситуацією з секретарем міської ради, якого було звільнено.

Міський голова Володимир Буряк виступив з відкритим зверненням до запоріжців та закликав депутатів прийти на сесію міської ради 2 липня. Однак ситуація знову повторилася. На сесії зареєструвалися лише депутати від «Єднання». Після цього Володимир Буряк призначив сесію на 9 липня, а дещо пізніше через хворобу переніс її на 20 липня.

У той же час у період хвороби міського голови представники кількох фракцій зробили спробу зібрати позачергову сесію міської ради 14 липня. Відповідне звернення надійшло 12 липня до виконавчого комітету міської ради, який дав юридичну оцінку цьому документу.

У відповіді головам депутатських фракцій зазначалося, що у даному випадку згідно з вимогами законодавства за відсутності міського голови можна скликати сесію тільки у двох випадках. Якщо міський голова ухиляється від її скликання, не хоче її скликати за ініціативою депутатів, або не скликає її у визначені строки, а також у випадку, якщо одночасно є вільними посади міського голови та секретаря міської ради.

Тільки в таких випадках депутати можуть самостійно скликати сесію, іншого закон не передбачає. Закон не дає можливості розширити перелік підстав, з яких можна скликати сесію без міського голови. Підстави для скликання позачергової сесії 14 липня відсутні, адже міський голова Володимир Буряк призначив чергову сесію на 20 липня. Директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога наголосив, що спроба групи депутатів скликати 14 липня сесію є незаконною дією.

Також юристи висловили сумніви щодо документа, який було додано до звернення частини депутатів про скликання позачергової сесії міської ради, і вбачають у ньому ознаки підробки. Повідомлення про те, що невстановлені особи за попередньою змовою підробили рішення Запорізької міськради від 9 липня 2021 року, надійшло до Запорізького районного управління ГУНП у Запорізькій області. За цим фактом у єдиному реєстрі досудових розслідувань 13 липня зареєстровано кримінальне провадження за статтею 358-ю Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років.

У результаті група депутатів не змогла провести оголошену ними на 14 липня позачергову «сесію». Після цього представники кількох фракцій почали твердити, що сесію необхідно було провести для того, щоб прийняти важливі рішення, хоча, можливо, і є деяка юридична колізія в ситуації, яка склалася у міській раді стосовно посади секретаря міської ради, перебування на лікарняному міського голови і так далі.

Вже найближчого вівторка у депутатів буде така можливість. Залишається сподіватися, що ці слова не виявляться звичайними політичними спекуляціями, а знайдуть практичне підтвердження і вже 20 липня депутати всіх фракцій міської ради візьмуть участь у сесії та приймуть важливі для запоріжців рішення. Адже до порядку денного сесії, яку міський голова Володимир Буряк скликав згідно з вимогами законодавства, планується включити саме ті рішення, на необхідності прийняття яких міський голова наголошує з червня.