У Запоріжжі на Хортиці презентували нові археологічні знахідки

26.07.2021 14:29

На території археологічного комплексу «Генералка 2» дослідники знайшли кенотаф - символічну могилу без праху небіжчика. Подібні поховання влаштовували, якщо людина помирала на чужині чи зникала безвісти. На думку істориків, кенотаф належав одному з вождів.

У похованні археологи виявили спеціальний горщик, який був частиною ритуальних обрядів. Його виготовленням та оздобленням займались виключно жінки. Горщик датується 1500 р. до н.е. і належить до періоду бабинської культури або культури багатопружкової кераміки.

Починаючи з 2000 року, це вже четверта знахідка зрубників у балці Генералка.

Цьогоріч до робіт долучився департамент культури і туризму Запорізької міської ради, який у рамках міської Програми охорони пам'яток історії і культури м. Запоріжжя на 2018-2022 роки фінансує дослідження археологічної спадщини та давньої історії території міста.

«Генералка 2» - унікальний археологічний комплекс, датований кінцем IV - першою половиною III тис. до н.е. Його ще називають «українським Стоунхенджем». У бронзову епоху тут оселились перші представники ямної культурно-історичної спільності.

Аналіз системи ровів палісаду встановив, що поселення можна віднести до загальноєвропейських пам'яток. Відповідні аналоги можемо побачити в Німеччині, Італії, Іспанії та низці інших західноєвропейських країн.

Планомірні розкопки на території комплексу почались у 2000 році. Кожного літа команда Національного заповідника «Хортиця» разом із суспільною організацією «Нова археологічна школа» на чолі з Олегом Тубольцевим досліджують це місце. За двадцять років було відшукано багато унікальних знахідок, що представляють культурну й історичну цінність.