Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25/03/2010

Рішення виконавчого комітету від 25.03.2010 № 112 «Про стан ліквідації комунальних підприємств, підпорядкованих управлінню розвитку підприємництва, торгівлі та послуг міської ради»

 

Згідно з переліком, затвердженим розпорядженням міського голови від 23.02.2010 № 76р «Про звітування органів управління майном щодо підзвітних підприємств комунальної власності, що належать до територіальної громади міста, які не звітують до головного економічного управління міської ради» управлінню розвитку підприємництва, торгівлі та послуг міської ради підпорядковано 11 комунальних підприємств, які не здійснюють господарської діяльності та до теперішнього часу не ліквідовані: ДКП «Світанок», ДКП «Урожай», ДКП «Міура», ДКП «Дніпрянка», ДКП ГХ «Фірма «Контакт», ДКТП «Енергія», ДКП РТ «Юнона», ДКП «Торгово-комерційна фірма «Астра-2», ДКП побутового обслуговування «Стиль», ДКП РТ «Діана», МКДП «Крос-2».
Фактично на сьогоднішній день триває ліквідація лише ДКП «Світанок».
Ліквідацію ДКП «Світанок» було розпочато після прийняття рішення міської ради від 25.04.2003 № 25. Рішенням виконкому міської ради від 29.05.2003 № 191 було створено ліквідкомісію, остаточний склад якої було затверджено рішенням виконавчого комітету міської ради від 29.01.2009 № 12.
Ліквідаційною комісією здійснено заходи з інвентаризації майна підприємства. Малоцінне майно за рішенням комісії було передано на баланс комунального підприємства «Мрія», яке здійснює організацію харчування у шкільних закладах. Продаж основного майна здійснюється через Запорізьку Товарну Біржу «Гілея». Крім того, ліквідаційною комісією знято арешт з розрахункового рахунку підприємства, накладений виконавчою службою у зв'язку із невиконанням приписів щодо погашення ДКП «Світанок» заборгованості перед фізичними та юридичними особами. Надходження коштів від продажу майна на рахунок підприємства дозволить ліквідкомісії здійснювати наступні кроки процедури ліквідації.
Ліквідацію ДКП «Урожай» було розпочато після прийняття міською радою відповідного рішення від 09.10.2001 № 10. Рішенням виконкому міської ради від 27.12.2001 № 476 було утворено ліквідаційну комісію, якою здійснено усі необхідні заходи по ліквідації комунального підприємства.
11.03.2010 Господарським судом Запорізької області за позовом державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі порушено справу про банкрутство ДКП «Урожай». Прийняття рішення по даній справі дозволить завершити процедуру ліквідації підприємства.
Стосовно МДКП «Крос-2», основною метою діяльності якого було, згідно з Уставом, поліпшення екологічної обстановки за рахунок проведення підрядних робіт на промислових підприємствах, пов'язаних з ремонтом та будівництвом, виробництво та реалізація продукції науково-технічного призначення, будматеріалів і т.і., управлінням неодноразово надсилалися листи з пропозицією перепідпорядкувати дане підприємство. Згідно з розпорядженням міського голови від 29.04.1993 № 650р контракт з директором МДКП «Крос-2» укладався комітетом у справах комунальної власності та приватизації міськвиконкому.
Архіви підприємств ДКП «Фірма «Контакт» та ДКП «Міура», з керівниками яких укладалися контракти, відсутні, що унеможливлює дотримання чинної процедури їх юридичної ліквідації.
Керівники інших зазначених в переліку комунальних підприємств («Стиль», «Астра-2», «Юнона», «Енергія», «Діана», «Дніпрянка»), заснованих у 1992-1993 роках, не укладали контрактів з органом управління (на той час - управлінням споживчим ринком товарів та послуг), як це передбачено чинним законодавством. Вказані підприємства не існують більше 10 років. Вжиті управлінням заходи з розшуку їх керівників та архівів не дали жодних результатів. Встановлено, що приміщення, зазначені як юридична адреса цих підприємств, передано в оренду або у власність іншим юридичним та фізичним особам, які не володіють інформацією про колишніх власників.
Згідно з ч.І ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», юридична особа припиняється за судовим рішенням. А частиною 2 статті 38 цього Закону передбачено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.
На підставі викладеного, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», керуючись рішенням виконкому міської ради від 28.01.2010 № 16 «Про контроль за діяльністю підприємств, що належать до комунальної власності територіальної громади міста», виконавчий комітет Запорізької міської ради ВИРІШИВ:
1. Ліквідаційній комісії ДКП «Світанок» продовжити роботу з ліквідації підприємства.
 2. Рекомендувати Державним податковим інспекціям у Жовтневому, Комунарському, Орджонікідзевському, Шевченківському районах м. Запоріжжя ініціювати згідно з частиною 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» розгляд судами справ щодо припинення наступних юридичних осіб, як таких, що протягом кількох років не подають органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону: ДКП «Урожай» (бул. Центральний, 20), ДКП «Міура» (вул. Рекордна, 31-а), ДКП «Дніпрянка» (пр. Леніна, 111-а), ДКП ГХ «Фірма «Контакт» (вул. Матросова, 29), ДКП РТ «Юнона» (пр. Леніна, 212), ДКП «Торгово-комерційна фірма «Астра-2» (пр. Леніна, 156), ДКП побутового обслуговування «Стиль» (вул. Новокузнецька, 15-6), ДКП РТ «Діана» (вул. Українська, 139-а), ДКП «Енергія» (вул. Деповська, 72).
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Гриценка В.В.


Міський голова                                                                                                                                                                 Є.Г. Карташов