Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25/03/2010

Рішення виконавчого комітету від 25.03.2010 № 125 «Про порядок організації роботи з дітьми, які залишились без батьківського піклування, дітьми - сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, в місті Запоріжжі»

З метою удосконалення механізму організації роботи з дітьми, які залишились без батьківського піклування, дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, взаємодії причетних до цього установ та організацій, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 №905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», створення більш сприятливих умов для громадян України щодо пошуку та підбору дітей на сімейні форми виховання виконавчий комітет Запорізької міської ради ВИРІШИВ:
1. Службі у справах дітей Запорізької міської ради:
1.1. Здійснювати контроль за дотриманням вимог чинного законодавства з питань організації роботи з дітьми, які залишились без батьківського піклування, дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, службами у справах дітей районних адміністрацій Запорізької міської ради.
1.2. Забезпечувати ведення первинного обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей, позбавлених батьківського піклування, покинутих в пологових будинках, лікувальних закладах або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі, вносити на розгляд засідання виконавчого комітету міської ради проект рішення про їх влаштування до Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко».
1.3. Оформляти анкети на дітей, які знаходяться на місцевому обліку в службі у справах дітей Запорізької міської ради і мають правові підстави для постановки їх на регіональний та централізований облік з усиновлення.
1.4. Здійснювати реєстрацію змін щодо правового статусу, місця перебування та діагнозів дітей, які знаходяться на місцевому обліку, про що повідомляти службу у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації та Державний департамент з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту.
1.5. Забезпечувати надання інформації кандидатам в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі про дітей, які підлягають улаштуванню до сімейних форм виховання; видавати направлення для знайомства з дитиною до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини.
2. Службам у справах дітей районних адміністрацій Запорізької міської ради:
2.1. Забезпечувати ведення первинного обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (крім дітей, покинутих в пологових будинках, лікувальних закладах або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі).
2.2. Влаштовувати дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, які залишились без батьківського піклування, у разі необхідності, до державних закладів та складати анкети на дітей, які знаходяться на місцевому обліку в службах у справах дітей районних адміністрацій Запорізької міської ради і мають правові підстави для постановки їх на регіональний та централізований облік з усиновлення.
2.3. Забезпечувати ведення обліку потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; видавати направлення для знайомства з дитиною до служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини.
2.4. Здійснювати реєстрацію змін щодо правового статусу, місця
перебування та діагнозів дітей, які знаходяться на місцевому обліку, про що
повідомляти службу у справах дітей Запорізької обласної державної
адміністрації та Державний департамент з усиновлення та захисту прав дитини
Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту.
2.5. Обстежувати житлово-побутові умови кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які проживають на території району, готувати висновки про можливість їх бути усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями.
2.6. Здійснювати контроль за умовами виховання, утримання і розвитку дитини, яка улаштована до сімейних форм виховання, збереження належного їй житла і майна.
3. Управлінню освіти і науки Запорізької міської ради:
3.1. Забезпечувати соціальний захист, охорону життя, здоров'я та захист прав дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
4. Керівникам пологових будинків, дитячих лікувальних закладів:
4.1. Складати акт про дитину, яку батьки покинули або відмовились забрати з лікувального закладу, в присутності представника районного органу внутрішніх справ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області.
4.2. Надсилати письмове повідомлення про цю дитину до служби у справах дітей Запорізької міської ради протягом семи днів після встановлення факту, що дитина залишилась без батьківського піклування.
4.3. Надавати службі у справах дітей Запорізької міської ради документи, що підтверджують обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування, для внесення на розгляд засідання виконавчого комітету міської ради проекту рішення про її влаштування до Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко» на повне державне утримання.
4.4. Надсилати письмове повідомлення про дитину, яку підкинуто чи знайдено (на вулиці, у транспорті або в інших громадських місцях) і доставлено в заклад охорони здоров'я, до служби у справах дітей районної адміністрації Запорізької міської ради за місцем виявлення дитини протягом семи днів.
5. Рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 03.05.2007 №160 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 27.07.2006 №280 «Про порядок організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування» вважати таким, що втратило чинність.
6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.


Міський голова                                                                                                                           Є.Г. Карташов