Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23/09/2008

Рішення виконавчого комітету від 23.09.2008 № 407 «Про заходи, спрямовані на виконання „Програми Заохочення народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки” в м. Запоріжжі»

Сучасна соціально-економічна кризова ситуація в країні позначилася перш за все на здоров'ї громадян та сприяла поглибленню демографічної кризи. Зниження народжуваності супроводжується високим рівнем захворюваності, смертності й низьким рівнем середньої тривалості життя що посилює депопуляцію населення.
В м. Запоріжжі показник народжуваності в 2007 році склав 8,9 на 1000 середнього наявного населення (в 1998 – 14,0, в 200 році – 6,3), показник смертності – 5,09 (в 1988 – 9,3, в 2000 році – 13,9), природний рух населення залишається з позначкою „мінус”. Внаслідок негативних демографічних тенденцій 2000 року в місті чисельність населення зменшилася на 55 тис. мешканців. Темпи відтворення населення залишаються критичними. В сім'ях не задовольняється потреба в дітях, в суспільстві відбувається деформація вікового складу населення (постаріння нації), зменшення його демографічного і трудового потенціалів. Низьким залишається сумарний коефіцієнт народжуваності - 1,12 на 1 жінку, що є недостатнім для навіть простого відтворення чисельності населення (повинен бути 2,2).
Народжуваність – один з інтегральних показників, які характеризують стан репродуктивного здоров'я. Репродуктивне здоров'я забезпечує здатність до відтворення нових поколінь, можливість задовільного та безпечного сексуального життя.
Аналіз показників репродуктивного здоров'я населення міста (жінок, чоловіків, підлітків) свідчить про його незадовільний стан. Головні чинники, що впливають на стан репродуктивного здоров'я населення міста - інфекції, що передаються статевим шляхом, аборти, безплідність, онкологічні захворювання, шкідливі фактори навколишнього середовища.
Відтворення потомства залежить від стану репродуктивного здоров'я як жіночого, так чоловічого населення. Чоловіки на 34-54% визначають загальний рівень безплідності. Протягом останніх 10 років зростають порушення чоловічої статевої сфери. Відзначаються порушення складу сім'яної рідини внаслідок вродженої патології, перенесених захворювань, особливо венеричних, хронічного алкоголізму, отруєння різними хімічними препаратами, продуктами забруднення навколишнього середовища, радіонуклідами. Зниження чоловічої плідності стає однією з основних причин зниження народжуваності. Поширення чоловічої безплідності (50% в загальній структурі) вимагає реалізації заходів щодо збереження репродуктивного та сексуального здоров'я чоловіків.
Особливої уваги заслуговує стан репродуктивного та статевого здоров'я підлітків, оскільки здоров'я дівчат-підлітків формує здоров'я жінок - майбутніх матерів. Останні роки спостерігається тенденція до росту показника захворюваності дітей віком 15-17 років, показник склав 8340,9 на 10 тис. населення (в 2005 році – 7653,8), у т.ч. сечостатевої системи – 298,2 на 10 тис. населення (в 2005 році – 266,3).
В місті створена система надання медичної допомоги з питань збереження та поліпшення репродуктивного здоров'я, планування сім'ї. Але демографічна криза зумовлює посилення уваги до проблеми відтворення населення міста.
Виконання заходів дасть змогу:
знизити рівень:
- підліткової вагітності;
- запальних захворювань статевих органів у підлітків 15-17 років;
- захворюваність на інфекції, що передаються статевим шляхом;
- підвищити ефективність лікування безплідності на 10%;
- покращити умови лікування захворювань шийки матки у жінок.
Виходячи з вищезазначеного, на виконання „Програми заохочення народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки”, керуючись Законом України „Основи законодавства України про охорону здоров'я” та Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити Заходи, спрямовані на виконання „Програми заохочування народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки” (далі - Заходи) в м. Запоріжжі, що додаються.
2. Начальнику управління охорони здоров\'я міської ради Севальнєвій Н.О.:
2.1. Забезпечити виконання Заходів, спрямованих на реалізацію „Програми заохочування народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки”;
2.2. Здійснити виконання Заходів, спрямованих на реалізацію „Програми заохочування народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки”;
2.2. Здійснити виконання Заходів у 2008 році за рахунок коштів, які передбачені в Програмах, затверджених рішенням міської ради від 13.02.2008 №62 „Про затвердження місцевих Програм по галузі охорони здоров'я міста Запоріжжя на 2008-2010 роки”;
2.3. Щороку передбачити кошти на реалізацію Заходів за рахунок коштів, які плануються на галузь.
2.4. Забезпечити залучення засобів масової інформації, громадських організацій до інформування населення з питань здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров'я.
2.5. Щороку до 10 січня, що настає за звітним періодом, інформувати виконавчий комітет міської ради про стан реалізації Заходів.
3. Голові комітету у справах сім'ї та молоді міської ради Філіпенку І.С.:
3.1. Забезпечити виконання Заходів, спрямованих на реалізацію „Програми заохочування народжуваності в Запорізькій області на 2008-2015 роки”;
3.2. Щороку до 5 січня, що настає за звітнім періодом інформувати управління охорони здоров'я міської ради про стан справ реалізації Заходів;
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов

 

Перелік заходів, спрямованих на виконання Програми