Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25/06/2008

Рішення міської ради від 25.06.2008 № 22 «Про звернення депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо надзвичайної ситуації у сфері грального бізнесу»

В місті Запоріжжі склалась надзвичайна ситуація у сфері грального бізнесу. Кількість гральних закладів невпинно зростає, поглинаючи об'єкти торгівлі, побутових послуг та ресторанного господарства.
Враховуючи надходження великої кількості звернень громадян, незадоволених зростанням мережі гральних закладів, що викликає занепокоєння органів місцевого самоврядування, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Прийняти звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо надзвичайної ситуації у сфері грального бізнесу (додається).
2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Гриценка В.В. та голову постійної комісії міської ради з питань розвитку підприємництва, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів міської ради Котова В.І.

Міський голова

Є.Г.Карташов


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
25.06.2008 № 22

Звернення депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо надзвичайної ситуації у сфері грального бізнесу

Ми, депутати Запорізької міської ради, занепокоєні ситуацією, що склалася в сфері грального бізнесу.
Мережа гральних закладів на території міста нестримно зростає. Гральні автомати заполонили приміщення перших поверхів житлових будинків. Підприємства торгівлі, побутового обслуговування та ресторанного господарства перетворюються на  заклади  грального бізнесу. В 2005 році на території міста відкрито 9 таких об'єктів, в 2006 році - 97, в 2007 році - 77. Лише за 4 місяці 2008 року в місті відкрито 43 гральних заклади. Збільшення кількості цих об'єктів погіршує умови відпочинку мешканців міста, негативно впливає на молоде покоління, сприяє зростанню криміногенної ситуації. Кожен день ламаються долі  дітей і їх батьків, втрачаються соціальні, професійні, матеріальні та сімейні цінності, що не може не викликати  занепокоєння органів місцевого самоврядування.
20 травня 2008 року на площі біля міської ради відбулась акція  протесту проти розміщення в місті гральних автоматів. Акція була організована Запорізькою міською громадською організацією „Спілка жінок України „За майбутнє дітей". Учасниці мітингу вимагали якнайшвидше прийняти заходи  щодо винесення залів гральних автоматів за межі міста.
Чисельні скарги громадян, незадоволених зростанням мережі гральних закладів на території міста, змушують звернутись до Вас за допомогою. Напруженість ситуації, що виникла із зростанням мережі  гральних закладів, не може бути вирішена тільки шляхом підвищення розмірів плати за ліцензії.
Ні  Законом України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності", ні постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 № 1698 „Про затвердження переліку органів ліцензування" не передбачені  контрольні повноваження з боку органів місцевого самоврядування у сфері господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів, тобто на законодавчому рівні органи місцевого самоврядування позбавлені можливості  впливати на упорядкування та розташування гральних закладів.
Вважаємо за необхідне звернутись до Вас  від   імені мешканців  м. Запоріжжя з проханням  прийняти на законодавчому рівні рішення стосовно винесення гральних закладів за межі населених пунктів.

Секретар ради  Ю.В.Каптюх