Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

23/04/2008

Рішення міської ради від 23.04.2008 № 30 «Про звернення депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Уряду та Верховної Ради України щодо визнання територіальної цілісності Сербії та фактів порушення міжнародного права у Косово»

Керуючись частиною 3 статті 140 Конституції України, частиною 2 статті 2, частиною 1 статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування», спираючись на принципи та практику застосування Європейської хартії місцевого самоврядування, виражаючи волю своїх виборців, усвідомлюючи, що мир та спокій у Європі та додержання норм міжнародного права є гарантом демократичного розвитку нашої країни, її безпеки, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Звернення депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Уряду та Верховної Ради України щодо визнання територіальної цілісності Сербії та фактів порушення міжнародного права у Косово (додається).
2. Направити рішення та Звернення до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України.
3. Опублікувати Звернення депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Уряду та Верховної Ради України щодо визнання територіальної цілісності Сербії та фактів порушення міжнародного права у Косово у газеті Запорізької міської ради „Запорозька Січ”.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря міської ради (Каптюх Ю.В.) та постійну комісію з питань депутатської діяльності, регламенту, законності та правопорядку (Гунько В.В.).

Міський голова Є.Г.Карташов

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Запорізької міської ради до Президента України, Уряду та Верховної
Ради України щодо визнання територіальної цілісності
Сербії та фактів порушення
міжнародного права у Косово

Сьогодні, коли на порядку денному в Україні стоїть питання євроінтеграції та вступу нашої країни до НАТО, ми, депутати Запорізької міської ради висловлюємо глибоку стурбованість політикою НАТО та Євросоюзу на Балканах, що призвела до загострення напруги у самому центрі Європи.

Введення нової миротворчої місії ЄС у сербське Косово без ухвалення ради Безпеки ООН і проголошення, після цього, нової держави Косово в односторонньому порядку є волаючим порушенням міжнародних норм. Резолюція Ради Безпеки ООН № 1244, що регламентує непорушність кордонів Сербії, до цих пір ніким не відмінялась. Але це не зупиняє політику експансії НАТО та ЄС, які намагаються силою вирішувати міжнародні конфлікти і демонструють світу свою нову «законність».

США планомірно йдуть до своєї мети – створенню на Балканах кількох маріонеточних держав, орієнтованих на Вашингтон, не особливо дружелюбних до Європи та пострадянському простору. Маленьке «вільне» Косово для Америки – це і розмінна карта у грі з небезпечним конкурентом – Євросоюзом, і «брязкання зброєю» перед Росією у вигляді створення нової ракетної бази НАТО. Для досягнення таких привабливих перспектив годяться усі засоби, навіть незаконні. США завжди вважали, і ще раз нагадали світу, що для них закон не писаний.

При цьому політики, які грають світом, забувають, що даючи санкцію на розчленування суверенної держави у самому центрі Європи, ЄС намагається переглянути міжнародне право, чим створює небезпечний прецедент, який може призвести до порушення територіальної цілісності багатьох країн світу. Між тим, уряд Сербії прийняв рішення не признавати одностороннє проголошення незалежності Косово і вважає, цей акт Пріштіни являє собою насильницьке відокремлення території Республіки Сербія.

Для безпеки світу та невгомонної Європи з боку Балкан, необхідне відтворення міцної сербської державності. Але американському капіталу не потрібен спокій у Європі. Більше того, керуючись принципом «розділяй та володарюй», політики хочуть пересварити не тільки християн з мусульманами, а навіть й православні народи між собою. Що ми і спостерігаємо сьогодні, коли для протистояння обуреним сербам у Косовський Митровиці посилають саме українських миротворців. Ця провокація має тільки одну мету – схилити український уряд до скорішого визнання незалежності Косово.

Ми, депутати Запорізької міської ради, підтримуємо братній православний сербський народ. Ми рішуче засуджуємо порушення міжнародних прав та принципів і визнаємо територіальну цілісність та неподільність державного кордону Сербії. Вважаємо, що Уряд України повинен усвідомити всю неоднозначність ситуації, що складається на Балканах, та її вплив на сепаратистські настрої у нашій державі.

Ми вимагаємо від Президента, Уряду та Парламенту України зайняти чітку позицію по відношенню до непорушності кордонів Сербії, а також осудити політику експансії ЄС та факти порушення міжнародного права у Косово.

  Звернення прийнято двадцять першою сесією Запорізької міської ради
Рішення від 23.04.2008 №30

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення