Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30/11/2007

Рішення міської ради від 30.11.2007 № 27 «Про затвердження Положення про управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради»

На підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.07 №790 «Про затвердження типових положень про Головне управління праці та соціального захисту населення обласної, Київської міської, управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської і про управління праці та соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі державної адміністрації» Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити Положення про управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради (додається).
2. Положення про управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради затверджено рішенням Запорізької міської ради від 26.12.2001 року №60 вважати таким, що втратило чинність.
3.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С., та на постійну комісію з питань охорони здоров\'я та соціального захисту населення (Денщикову І.О.).

 

Міський голова Є.Г.Карташов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
30.11.2007 № 27


ПОЛОЖЕННЯ
про управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради

1.Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради (далі управління) є виконавчим органом Запорізької міської ради, що утворюється Запорізькою міською радою, підзвітним і підконтрольним Запорізькій міській раді, виконавчому комітету Запорізької міської ради, з питань делегованих повноважень - Міністерству праці та соціальної політики України, головному управлінню праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.
2.Управління у своїй діяльності керується Конституцією і Законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства праці та соціальної політики України, розпорядженнями голови Запорізької обласної державної адміністрації, рішеннями Запорізької обласної ради, рішеннями Запорізької міської ради, виконавчого комітету Запорізької міської ради, розпорядженнями Запорізького міського голови, а також цим положенням.
З.Управління здійснює координацію діяльності управлінь праці та соціального захисту населення районних адміністрацій Запорізької міської ради, Запорізької міської служби соціальної допомоги.
4.Основними завданнями управління є:
4.1.Забезпечення в місті додержання чинного законодавства та реалізація державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, зайнятості, пенсійного забезпечення, соціального захисту та соціального обслуговування населення, в тому числі громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також забезпечення ведення обліку осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.
4.2.Сприяння у розробці та реалізації міської програми зайнятості населення, зниженню рівня безробіття, насамперед серед населення, яке не може конкурувати на ринку праці.
4.3.Сприяння управлінням, відділам Запорізької міської ради у вирішенні питань соціально-економічного розвитку міста.
4.4.Удосконалення форм і засад соціального партнерства, організація співробітництва органів місцевого самоврядування з профспілками, об'єднаннями громадян, організаціями роботодавців.
4.5.Аналіз демографічної ситуації та реальних соціальних процесів, що відбуваються в місті, їх впливу на рівень життя населення, створення, на основі такого аналізу, баз даних про населення, яке потребує допомоги.
4.6.Визначення стратегії і тактики Запорізької міської ради, її виконавчого комітету в сфері соціального захисту населення.
4.7.Аналіз та координація діяльності громадських та благодійних організацій, благодійних фондів, підприємств, установ, організацій в сфері соціального захисту населення.
4.8.Розробка та реалізація міських програм, направлених на соціальний захист населення міста.
5.Управління відповідно до покладених на нього завдань:
5.1.Проводить моніторинг у сфері праці, зайнятості, загальнообов'язкового державного соціального страхування, пенсійного забезпечення, соціального захисту та соціального обслуговування населення.
5.2.Організовує на засадах соціального партнерства проведення переговорів і укладання угоди між органами влади, об'єднаннями роботодавців та профспілок, іншими уповноваженими представниками працівників.
5.3.Організовує та здійснює контроль за участю управлінь праці та соціального захисту населення районних адміністрацій Запорізької міської ради у веденні колективних переговорів, реєстрації колективних договорів, аналізує стан їх укладання та виконання.
5.4.Вивчає стан використання робочої сили, аналізує стан справ у сфері професійної освіти, здійснює консультаційне забезпечення професійного навчання кадрів на виробництві.
5.5.Подає пропозиції до програми соціально-економічного розвитку міста, бере участь у розробленні міської програми зайнятості населення та інших цільових програм з питань, що належать до його компетенції.
5.6.Організовує здійснення контролю за забезпеченням соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях всіх форм власності , а також за якістю проведення атестації робочих місць, за умовами праці та надання працівникам відповідно до чинного законодавства пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах.
5.7.Організовує та здійснює контроль за своєчасною виплатою заробітної плати, запровадженням підприємствами всіх форм власності мінімальних державних гарантій з оплати праці, додержанням законодавства з питань зайнятості та соціального захисту населення.
5.8.Координує роботу підрозділів, що здійснюють нагляд за додержанням вимог чинного законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду.
5.9.Організовує роботу по створенню банку даних інвалідів, сприяє розвитку центрів реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, здійснює контроль за роботою із забезпечення інвалідів транспортними засобами, засобами реабілітації, організовує, координує та здійснює контроль за соціально-побутовим обслуговуванням інвалідів, ветеранів війни і праці, забезпеченням їх санаторно-курортним лікуванням, виплатою передбачених законом грошових компенсацій.
5.10.Координує та контролює роботу управлінь праці та соціального захисту населення районних адміністрацій Запорізької міської ради, Запорізької міської служби соціальної допомоги.
5.11.Організовує контроль в межах своєї компетенції за наданням пільг пільговим категоріям громадян, за веденням Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, бази даних одержувачів усіх видів соціальної допомоги.
5.12.Координує та контролює роботу з громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
5.13.Кординує та контролює надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам та іншим громадянам.
5.14.Забезпечує цільове використання бюджетних асигнувань, передбачених на соціальний захист населення.
5.15.Аналізує соціальні процеси в місті, визначає ступінь їхнього впливу на рівень життя громадян, стан виконання заходів соціальної підтримки та надання передбачених законодавством пільг соціально незахищеним громадянам, надає Запорізькій міській раді, виконавчому комітету Запорізької міської ради пропозиції з цих питань.
5.16.Координує діяльність міських громадських організацій, надає їм консультації з питань соціального захисту населення та сприяє благодійним, релігійним організаціям, окремим громадянам, їх об'єднанням у наданні соціальної допомоги інвалідам, ветеранам війни та праці, громадянам похилого віку, іншим нужденним верствам населення міста.
5.17.Організовує особистий прийом громадян, проводить консультації та роз'яснює громадянам положення нормативно-правових актів з питань, що належать до компетенції управління, здійснює, згідно з діючим чинним законодавством своєчасний розгляд звернень громадян, підприємств, установ та організацій, вживає необхідні заходи до усунення причин, що викликають скарги.
5.18.Організовує проведення соціологічних досліджень з проблем соціального захисту населення міста.
5.19.Розробляє, подає на затвердження Запорізькій міській раді або виконавчому комітету Запорізької міської ради та організує реалізацію міських програм, направлених на соціальний захист населення.
5.20.Визначає категорії та чисельність населення, яке потребує допомоги, форми та обсяги соціальної підтримки, розробляє критерії та механізми, за якими надається допомога громадянам згідно з міськими програмами, направленими на соціальний захист населення.
5.21.Створює базу даних громадян міста, які потребують допомоги, організовує та контролює виконання підпорядкованими установами і організаціями міських програм, направлених на соціальний захист населення.
5.22.Згідно з чинним законодавством, узгоджує проекти будівництва та реконструкції житла, споруд, транспортних засобів на предмет їх відповідності потребам інвалідів.
5.23.Готує довідки, звіти, інформації з питань, що належать до компетенції управління, надає їх Запорізькій міській раді, виконавчому комітету Запорізької міської ради та головному управлінню праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.
5.24.Організовує семінари та сприяє підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації працівників соціальної сфери.
5.25.Організовує реалізацію заходів по розвитку сучасних технологій та створенню єдиної комп'ютерної мережі з установами; підтримує єдине інформаційне середовище у складі єдиної інформаційної системи Міністерства праці та соціальної політики України.
5.26.Забезпечує висвітлення в засобах масової інформації проблем соціального захисту та інформує населення про діяльність управління у цій сфері, організовує роз'яснення нормативно-правових актів з питань, що є компетенцією управління.
5.27.Сприяє на відповідному рівні реалізації міжнародних проектів із соціальних питань та організовує роботу в рамках таких проектів.
5.28.Сприяє інтеграції у суспільство бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, їх соціальній адаптації.
5.29.Визначає потребу та подає Запорізькій міській раді, виконавчому комітету Запорізької міської ради пропозиції про утворення закладів, що надають соціальні послуги бездомним громадянам та особам, звільненим з місць позбавлення волі, контролює якість надання соціальних послуг.
5.30.Сприяє впровадженню відповідно до чинного законодавства нових соціальних послуг.
5.31.Виконує інші функції, передбачені законодавством.
6.Управління має право:
6.1.Подавати Запорізькій міській раді, виконавчому комітету Запорізької міської ради пропозиції з питань, що належать до компетенції управління.
6.2.Одержувати в установленому порядку від виконавчих органів Запорізької міської ради, підпорядкованих організацій та установ, підприємств, установ та організацій усіх форм власності інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на нього завдань.
6.3.Залучати до розгляду питань та підготовки пропозицій спеціалістів інших структурних підрозділів Запорізької міської ради, підприємств, установ, організацій та об'єднань громадян (за погодженням з їх керівниками).
6.4.Проводити в установленому порядку семінари, наради, конференції з питань, що належать до його компетенції.
6.5.Випускати проспекти, листівки та інші матеріали з питань, що належать до його компетенції.
6.6.Виступати при необхідності замовником науково-дослідних робіт у сфері праці та соціального захисту населення.
7.Управління під час виконання покладених на нього завдань, взаємодіє з виконавчими органами Запорізької міської ради, підпорядкованими організаціями та установами, головним управлінням праці і соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, а також з підприємствами, установами, організаціями, громадянами та їх об'єднаннями.
8.Управління очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади Запорізьким міським головою у відповідності з чинним законодавством.
9.Начальник управління:
9.1.Здійснює керівництво діяльністю управління, несе персональну відповідальність за виконання покладених на управління завдань, визначає функції і ступінь відповідальності заступників начальника управління, керівників його структурних підрозділів.
9.2.Погоджує призначення на посаду та звільнення з посади керівників підпорядкованих підприємств, установ, організацій, подає пропозиції міському голові щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.
9.3.Подає на затвердження Запорізькому міському голові кошторис та штатний розпис управління.
9.4.Розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису.
9.5.Видає у межах своїх повноважень накази, організовує та контролює їх виконання.
9.6.Укладає договори, угоди, готує контракти.
9.7.Затверджує положення про структурні підрозділи управління, функціональні обов'язки його працівників.
9.8.В межах своїх повноважень, затверджує або погоджує положення, розроблені підпорядкованими установами та організаціями.
9.9.Забезпечує підвищення кваліфікації працівників управління та їх професійне зростання.
9.10.Планує роботу управління та затверджує плани робот підпорядкованих установ і організацій.
9.11.Діє без доручення від імені управління.
9.12.Представляє управління у всіх державних органах та органах місцевого самоврядування, організаціях та підприємствах.
9.13.Несе відповідальність за стан трудової дисципліни.
9.14.Забезпечує необхідні умови для роботи працівників управління
9.15.Надає подання Запорізькому міському голові щодо призначення посадових осіб місцевого самоврядування.
9.16.Призначає на посади та звільняє з посад технічних працівників та обслуговуючий персонал.
9.17.Здійснює контроль за виконанням рішень державних органів та органів місцевого самоврядування, що відносяться до компетенції управління.
9.18.Бере участь у формуванні резерву кадрів.
10.Для розгляду наукових рекомендацій і пропозицій з питань, що належать до компетенції управління, в ньому можуть утворюватися наукові ради і комісії.
Склад наукових рад і комісій та положення про них затверджує начальник управління.
11.Управління утримується за рахунок коштів міського бюджету.
Граничну чисельність, та видатки на утримання управління затверджує Запорізька міська рада.
При відсутності начальника (відрядження, відпустка, лікарняний та інше), роботу управління очолює один з його заступників.
12.Управління є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.
Юридична адреса управління: 69035, м. Запоріжжя, пр.Маяковського, 3.



Секретар ради Ю.В.Каптюх
Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення