Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17/10/2007

Рішення міської ради від 17.10.2007 № 17 «Про звіт щодо здійснення державної регуляторної політики органами місцевого самоврядування»

На виконання ст.38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування», Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити звіт щодо здійснення державної регуляторної політики органами місцевого самоврядування міста за 2006 рік (додається).
2. Управлінню з питань внутрішньої політики міської ради оприлюднити дане рішення в газеті «Запорозька Січ» та на офіційному ВЕБ-сайті виконавчого комітету міської ради.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Гриценка В.В. та голову постійної комісії міської ради з питань розвитку підприємництва, торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів Котова В.І.

Міський голова Є.Г.Карташов

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
17.10.2007 № 17

Звіт
щодо здійснення державної регуляторної політики
органами місцевого самоврядування міста за 2006 рік

Протягом 2006 року діяльність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування була зосереджена на виконанні законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють взаємовідносини у сфері господарської діяльності, а також вдосконаленні правового регулювання господарських і адміністративних відносин між регуляторними органами та суб'єктами господарювання.
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.01.2006 року № 13-р "Про затвердження плану заходів щодо реалізації державної регуляторної політики на 2006 рік" розпорядженням міського голови від 17.05.2006 № 678р було затверджено відповідні заходи у м. Запоріжжі, а саме:
- забезпечення планування діяльності по підготовці проектів регуляторних актів;
- проведення моніторингу результативності регуляторних актів;
- залучення представників суб'єктів господарювання, їх об'єднань та громадських організацій до реалізації державної регуляторної політики у сфері підприємництва;
- перегляд діючих нормативно-правових актів на відповідність їх принципам державної регуляторної політики.
Протягом 2006 року продовжувалась робота по впорядкуванню нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності.
Згідно з затвердженим Планом підготовки проектів регуляторних актів, регуляторними органами м. Запоріжжя на 2006 рік протягом року прийнято 3 документи, а саме: рішення виконавчого комітету міської ради від 29.08.2006 № 309 "Про встановлення тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії, на послуги з централізованого опалення і підігріву питної води для населення, затвердження загальних вказівок до тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та на послуги з централізованого опалення і підігріву питної води для населення", рішення виконавчого комітету міської ради від 26.01.2006 № 23 "Про затвердження розміру витрат на утримання будинків та прибудинкових територій для орендарів та власників нежитлових приміщень", рішення виконавчого комітету міської ради від 28.02.2006 № 63 "Про порядок визначення розміру орендної плати нежитлові приміщення (будівлі, споруди) цілісні майнові комплекси, окреме індивідуально визначене майно, що є комунальною власністю м. Запоріжжя". 14 проектів рішень прийнято з урахуванням доповнень.
Підготовка цих регуляторних актів та складання аналізу їх регуляторного впливу здійснювались відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308 "Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта".
Дотримання принципу гласності забезпечено розробниками. При здійсненні аналізу ефективності дії вже прийнятих регуляторних актів, під час проведення цих відстежень, громадськість має можливість брати участь в їх оцінці по досягненню конкретних цілей регулювань та вносити пропозиції та зауваження щодо підвищення ефективності їх дії.
Триває регуляторна діяльність по таким регуляторним проектам: рішення міської ради від 25.04 2003 №21 "Про затвердження Положення про порядок передачі в оренду нежитлового фонду комунальної власності м. Запоріжжя, що знаходиться на балансі комунальних підприємств "Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об'єднання" і Типового договору оренди нежитлових приміщень комунальної власності", рішення міської ради від 15.10.2003 №34 "Про затвердження правил забудови м. Запоріжжя", рішення міської ради від 26.06.1998 № 26 "Про Програму приватизації об'єктів комунальної власності в м. Запоріжжя".
З метою посилення відповідальності розробника за дотримання термінів проведення відстеження дії регуляторних актів було затверджено графік їх відстеження у ІІ кварталі 2006 року, який оприлюднено у спосіб, передбачений Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".
Всього у 2006 році розробниками проведено 26 відстежень результативності дії прийнятих регуляторних актів, в т.ч. базових – 23, повторних – 3.
Згідно з реєстром діючих регуляторних актів органів місцевого самоврядування станом на 25 липня 2007 року в місті налічується всього 68 регуляторних акти. Здійснено базове відстеження результативності усіх діючих регуляторних актів та 8 повторних відстежень. Копії звітів про базове та повторне відстеження надано представництву Держпідприємництва України в Запорізькій області.
Відповідно до ст. 13 Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" щодо оприлюднення документів, підготовлених у процесі здійснення регуляторної діяльності, для забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної регуляторної політики на офіційному ВЕБ-сайті виконавчого комітету Запорізької міської ради у розділі "регуляторна політика" оприлюднено:
- реєстр діючих регуляторних актів, в якому визначено строки проведення заходів по відстеженню результативності регуляторних актів;
- план підготовки проектів регуляторних актів на 2006 та 2007 роки;
- план-графік здійснення заходів з відстеження результативності регуляторних актів на 2007 рік;
- проекти регуляторних актів з відповідними аналізами їх регуляторного впливу;
- звіти про відстеження результативності регуляторних актів;
- звіт про здійснення державної регуляторної політики у м. Запоріжжі у 2006 році.
Упродовж 2006 року міською радою, її виконкомом здійснювалось оприлюднення власних проектів регуляторних актів, результатів аналізу їх регуляторного впливу на офіційному ВЕБ-сайті виконкому ради та в газеті "Запорозька Січ".
Таким чином вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" чітко виконуються органами місцевого самоврядування міста, але на теперішній час існують деякі проблеми щодо цього механізму, а саме: непідготовленість підприємців, громадських організацій, населення до професійного партнерства з органами влади в сфері аналізу регуляторного впливу, до впровадження альтернативних механізмів розв'язання проблем, для чого і планується вводити певне регулювання.
Тому на 2007 рік завданнями влади залишаються:
- врахування пропозицій суб'єктів господарювання щодо необхідності вдосконалення існуючих проектів;
- впровадження прозорої моделі публічного діалогу між органами місцевого самоврядування та суб'єктами господарювання;
- створення дієвих механізмів для забезпечення прийняття послідовних та орієнтованих на досягнення конкретних цілей регулювань.
Закон України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" підвищує відповідальність розробників регуляторних актів, тому необхідна подальша координація та налагодження роботи всіх структур міської ради. В цілому стан реалізації державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності в місті Запоріжжі визначив стійку тенденцію по впорядкуванню регуляторних процесів у відповідності до норм та вимог Закону, а упровадження принципів регуляторної політики в життя дозволило урахувати баланс інтересів влади та господарюючих суб'єктів.

Міський голова Є.Г.Карташов
Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення