Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27/09/2007

Рішення виконавчого комітету від 27.09.2007 № 392 «Про затвердження Положення про Запорізьку міську службу соціальної допомоги»

З метою приведення Положення про Запорізьку міську службу соціальної допомоги у відповідність із нормативними актами та удосконалення роботи Запорізької міської служби соціальної допомоги щодо надання соціальної допомоги одиноким непрацездатним громадянам, пенсіонерам, інвалідам, дітям-інвалідам та іншим незахищеним верствам населення, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1.Затвердити Положення про Запорізьку міську службу соціальної допомоги (додається).
2.Затвердити плату за обслуговування непрацездатних громадян, які отримують пенсію в розмірі більше від мінімального та мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати догляд за ними (мешкають в іншому населеному пункті чи окремо і за станом здоров'я або через територіальну віддаленість не можуть надавати допомогу батькам, знаходяться у відрядженні, на лікуванні тощо), у розмірі 5% від отримуваної пенсії.
Звільнити від плати за обслуговування у розмірі 5% від отримуваної пенсії, громадян, на яких розповсюджується дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
3.Положення про Запорізьку міську службу соціальної допомоги, затверджене рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради народних депутатів №15 від 31.01.1995 вважати таким, що втратило чинність.
4.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Перший заступник міського
голови з питань діяльності
виконавчих органів ради
В.Ф. Грищенко

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого комітету
міської ради
27.09.2007 №_392 ______

ПОЛОЖЕННЯ
про Запорізьку міську службу соціальної допомоги

1.Загальні положення:
1.1.Запорізька міська служба соціальної допомоги (далі ЗМССД) є спеціальною установою, яка належить до комунальної власності територіальної громади м. Запоріжжя, метою діяльності якої є здійснення заходів з надання соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам, пенсіонерам, інвалідам, дітям–інвалідам та іншим незахищеним верствам населення.
1.2.ЗМССД створюється, реорганізується та перепрофілюється рішенням Запорізької міської ради для реалізації делегованих та самоврядних повноважень у сфері соціального захисту населення міста.
1.3.Практичне керівництво діяльністю ЗМССД здійснює виконавчий комітет Запорізької міської ради, управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради. Методичне керівництво по реалізації державної політики з соціального захисту здійснює Головне управління праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.
1.4.ЗМССД та її структурні підрозділи розміщуються на територіях із спеціально збудованими або пристосованими приміщеннями, що відповідають без бар'єрній архітектурі, санітарно–гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки, мають усі види комунального благоустрою.
1.5.ЗМССД взаємодіє з державними, приватними, громадськими організаціями, установами, об'єднаннями, підприємствами, закладами, партіями, релігійними конфесіями по наданню допомоги соціально незахищеним категоріям громадян.
1.6.Види діяльності, що потребують ліцензування, здійснюються ЗМССД після отримання в установленому порядку відповідної ліцензії.
1.7.У своїй діяльності ЗМССД керується Конституцією і Законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства праці та соціальної політики України, Головного управління праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, рішеннями Запорізької міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами начальника управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради, іншими нормативно–правовими актами з питань соціального обслуговування, а також цим Положенням.
2.Завдання ЗМССД:
Основними завданнями ЗМССД є:
2.1.Реалізація головних завдань, визначених Законами України “Про соціальні послуги”, “Про основи соціальної захищеності інвалідів України”, “Про реабілітацію інвалідів в Україні” та рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради.
2.2.Виявлення одиноких непрацездатних громадян, які потребують соціально-побутового і медико-соціального обслуговування та допомоги, обстеження разом із представниками установ охорони здоров'я, житлово-комунальних контор, громадських організацій їх матеріально-побутових умов проживання і визначення потребу у необхідності надання різних видів послуг.
2.3.Надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, які вони не в змозі подолати за допомогою наявних засобів і можливостей, безоплатно, за плату та за оплату у розмірі 5% від отримуваної пенсії (непрацездатні громадяни, які отримують пенсію в розмірі більше від мінімального та мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати, але з поважних причин не мають можливості здійснювати догляд за ними), зокрема:
- соціально-побутових послуг – забезпечення продуктами харчування, м'яким та твердим інвентарем, гарячим харчуванням, транспортними послугами, здійснення соціально–побутового патронажу, виклик лікаря, придбання та доставка медикаментів, організація ремонту одягу, побутової техніки, надання в тимчасове користування предметів побуту тощо;
- психологічних послуг – надання консультацій з питань психічного здоров'я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на вивчення соціально-психологічних характеристик особистості, з метою її психологічної корекції або психологічної реабілітації, надання методичних порад;
- соціально-педагогічних послуг – виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, індивідуального навчального, виховного та корекційного процесів, дозвілля, спортивно-оздоровчої, технічної та художньої діяльності тощо, а також залучення до роботи різноманітних закладів, громадських організацій та заінтересованих осіб;
- соціально-медичних послуг – організація консультацій щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, збереження, підтримка та охорона її здоров'я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія;
- соціально-економічних послуг – надання натуральної чи грошової допомоги;
- юридичних послуг – організація та надання консультацій, здійснення захисту прав та інтересів осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
- інформаційних послуг – надання інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації (довідкові послуги), поширення об'єктивної інформації про види соціальних послуг, формування певних уявлень і ставлення суспільства до соціальних проблем;
- інших соціальних послуг.
2.4.Здійснення керівництва та контролю за діяльністю структурних підрозділів та надання їм практичної та методичної допомоги.
2.5.Виконання міських програм соціального захисту населення за дорученням управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради.
2.6.Сприяння розвитку волонтерського руху з залученням підприємств різних форм власності, фізичних осіб і релігійних конфесій з метою надання адресної допомоги соціально незахищеним верствам населення.
2.7.Організація надання ритуальних послуг при похованні одиноких громадян, які обслуговуються структурними підрозділами ЗМССД.
2.8.Здійснення оздоровчих заходів, соціально–психологічної реабілітації та адаптації одиноких непрацездатних громадян, пенсіонерів, інвалідів у геріатричному стаціонарі.
2.9.Здійснення заходів, спрямованих на підготовку особи з інвалідністю до професійної діяльності, відновлення чи здобуття професійної працездатності.
2.10.Соціальна адаптація та реабілітація інвалідів, дітей–інвалідів із залученням до участі в реабілітаційному процесі батьків, інших членів сім'ї.
2.11.Організація та забезпечення гарячим харчуванням, продуктовими наборами малозабезпечених верств населення через підприємства громадського харчування і торгівлі за рахунок коштів міського бюджету, а також підприємства різних форм власності, громадські організації, фонди та інші джерела фінансування, не заборонені законом.
2.12.Залучення пенсіонерів та інвалідів до культурно-масової, просвітницької роботи шляхом клубної та інших форм спілкування.
3.Структура ЗМССД:
3.1.До складу ЗМССД входять такі структурні підрозділи:
3.1.1.Адміністрація.
3.1.2.Територіальні центри соціального обслуговування з їх структурними підрозділами:
- відділення соціальної допомоги вдома;
- відділення організації надання грошової та натуральної допомоги;
- відділення соціальної адаптації та реабілітації дітей з особливими потребами;
- відділення соціально–побутової реабілітації;
- клуби спілкування;
- групи соціальної підтримки;
-   пункти з прокату побутової техніки та засобів реабілітації громадян.
3.1.3.Стаціонарне відділення для тимчасового проживання (геріатричний стаціонар).
3.1.4.Дільниця з ремонту одягу, взуття, тощо.
3.1.5.Дільниця з надання автотранспортних послуг.
3.1.6.Центр обліку бездомних громадян.
3.1.7.Інші структурні підрозділи, діяльність яких спрямована на соціальний захист непрацездатних громадян та інших соціально незахищених категорій населення згідно з нормативно – правовими актами.
3.2.Рішення про створення, реорганізацію та ліквідацію структурних підрозділів ЗМССД приймається виконавчим комітетом Запорізької міської ради за погодженням з Головним управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації відповідно до чинних нормативно-правових актів.
3.3.Робота структурних підрозділів ЗМССД проводиться відповідно до положень про ці підрозділи, затверджених директором ЗМССД і узгоджених із управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради.

4.Умови прийняття на обслуговування та надання послуг Запорізькою міською службою соціальної допомоги:
4.1.На обслуговування ЗМССД та її структурними підрозділами приймаються пенсіонери, інваліди, діти–інваліди та громадяни міста, які перебувають у складних життєвих обставинах.
4.2.Умови прийняття на обслуговування та його припинення, форми, види та порядок надання послуг, що виконуються структурними підрозділами ЗМССД, передбачаються в Положеннях відповідних структурних підрозділів Запорізької міської служби соціальної допомоги.
4.3.Рішення про прийняття на обслуговування та зняття з обслуговування громадянина здійснюється директорами районних територіальних центрів або посадовою особою структурного підрозділу ЗМССД, уповноваженою на ці дії існуючими положеннями про структурні підрозділи.
4.4.Соціальне обслуговування здійснюється шляхом надання соціальних послуг структурними підрозділами ЗМССД за місцем проживання громадян (вдома), у територіальних центрах соціального обслуговування, в геріатричному стаціонарі та інших структурних підрозділах, які створені в ЗМССД згідно з існуючими положеннями.
4.5.Основним критерієм визначення умов, кількості та видів послуг, що надаються платно, безоплатно або за оплату в розмірі 5% від отриманої пенсії непрацездатною особою, є індивідуальний підхід до кожної взятої на обслуговування особи з обов'язковим урахуванням її особливостей щодо сімейного стану, стану здоров'я, рівня доходів тощо згідно з нормативно – правовими актами.
5.Управління ЗМССД:
5.1.ЗМССД очолює директор, який призначається і звільняється із займаної посади міським головою за поданням начальника управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради та за погодженням з Головним управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.
5.2.Директор ЗМССД:
5.2.1.Несе персональну відповідальність за результати виконання покладених на ЗМССД завдань і здійснення нею своїх функцій, встановлює ступінь відповідальності заступників директора ЗМССД і керівників структурних підрозділів ЗМССД.
5.2.2.Діє без довіреності від імені ЗМССД, представляє її інтереси в органах державної влади і місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними та фізичними особами.
5.2.3.У межах своєї компетенції видає накази, затверджує положення про структурні підрозділи та функціональні обов'язки працівників, приймає та звільняє з роботи працівників ЗМССД, застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення.
5.2.4.Затверджує правила внутрішнього розпорядку.
5.2.5.Здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно–гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо.
5.2.6.Відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності і подання її в установлені терміни відповідним органам.
5.2.7.Вносить пропозиції управлінню праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради щодо затвердження штатного розпису і кошторису ЗМССД.
5.2.8.Планує роботу ЗМССД та затверджує плани робіт її структурних підрозділів.
6.Фінансово–господарська діяльність:
6.1.ЗМССД є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку, штамп із своїм найменуванням згідно з діючим законодавством.
6.2.Фінансово–господарську діяльність ЗМССД здійснює відповідно до кошторису, штатного розпису, затверджених в установленому порядку.
6.3. Посадові оклади працівників ЗМССД та умови оплати праці визначаються згідно з діючими нормативно– правовими актами.
6.4.Фінансове забезпечення ЗМССД здійснюється за рахунок:
-   коштів місцевого бюджету;
- надходжень за платні соціальні послуги та плати за обслуговування одиноких непрацездатних громадян у розмірі 5% від отриманої пенсії;
- надходжень за надання в оренду власних приміщень ( за погодженням з власником);
-   надходжень за реалізацію власного майна в установленому порядку;
- інших надходжень, в тому числі у вигляді доходу від діяльності окремих структурних підрозділів, а також коштів благодійних фондів, пожертвувань окремих громадян, підприємств та установ тощо.
6.5.Кошти, отримані за надання платних соціальних послуг та плати за обслуговування одиноких непрацездатних громадян у розмірі 5% від отриманої пенсії, використовуються в установленому порядку згідно з чинним законодавством і нормативно – правовими актами.
7.Контроль за діяльністю ЗМССД:
7.1.ЗМССД підзвітна та підконтрольна управлінню праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради, а також Головному управлінню праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.
7.2.Перевірка роботи і ревізія фінансово-господарської діяльності проводиться Міністерством праці та соціальної політики України, Головним управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради та іншими спеціально уповноваженими органами, відповідно до чинного законодавства.

Керуючий справами
виконавчого комітету ради
О.Я.Урвачова

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення